Microsoft

18 ezer munkatársától válik meg a Microsoft

#HÍREK
2014. 07. 18.
A Microsoft a cég történetének legnagyobb tömeges elbocsátását jelentette be csütörtökön: összesen 18 ezer alkalmazottól válnak meg idén, ez a teljes létszám mintegy 14%-a. A 18 000-ből 12 500 munkahely a Nokia gyáraihoz és egyéb divízióihoz tartozik. A lépést az új CEO, Satya Nadella írta meg egy „Elkezdjük fejleszteni a szervezeti felépítésünket és vállalati kultúránkat” tárgyú e-mailben a cég munkatársainak.

Amikor a Microsoft 7,2 milliárd dollárért felvásárolta a finn telefongyártót, nemcsak szabadalmakat szerzett az üzlettel, hanem összesen nagyjából 30 ezer új dolgozót is. A 12 500 korábbi Nokia-munkatárs mellett 5500 „ízig-vérig” Microsoft-alkalmazottnak is búcsút intenek. A Microsoft világszerte jelenleg 127 ezer embernek biztosít munkát. Az elbocsátásokra 2015 júniusáig kerül sor, de a kiadott sajtóközlemény alapján jelentős részüket még idén év végéig megejtik. A Microsoft korábbi rekordja a tömeges elbocsátások terén 2009-ben volt, ekkor 5800 embertől szabadultak meg.

A hírnek sajnos úgy tűnik, hogy magyar vonatkozása is van: tegnap jelentették be, hogy bezár a komáromi Nokia-gyár, az ott dolgozó mind az 1600 ember elbocsátásra kerül. November végéig zavarják le a bezárást, a közvetlenül ott dolgozó 1600 munkavállalón kívül a beszállítók, és maga Komárom városa is erősen megszenvedheti a Microsoft döntését – írja az Index.

Az „átszervezések” alapján úgy tűnik, a Microsoftnak mégsem volt akkora üzlet a Nokia felvásárlása. Jelentősen nem tudták növelni a Windows Phone piaci részesedését, és a Nokia telefonok sincsenek általában benne az eladási toplistákban. Mindenesetre nekem úgy tűnik, hogy az új Microsoft-vezér, Satya Nadella elég kemény döntéseket hoz.

Források: AppleInsider, Microsoft, Index.