cover

2 egyszerű trükk, amikkel fele idő alatt töltheted fel az iPhone-t

#TIPPEK
2017. 03. 10.

Néha előfordul, hogy nincs időnk végigvárni, amíg feltöltődik az iPhone, és valami gyorsabb megoldás kéne. Erre az esetre mutatunk két trükköt, amiknek köszönhetően pillanatok alatt pumpálhatunk egy kis életet a lemerült telefonokba.

A legtöbb esetben az iPhone, ha nem játszunk sokat rajta, akkor ki szokta bírni az egy munkanapot. Sokan emiatt ráálltak arra az egyszerű megoldásra, hogy éjszakára töltőn hagyják a készüléket, így minden napot 100%-os aksival kezdhetnek. Este pedig mindegy, hogy milyen gyorsan töltődik fel, jobb esetben tudunk 6-8 órát aludni, ennyi pedig bőven elég egy 0-100%-os töltéshez is.

De mi van akkor, ha elfelejtetted éjszaka tölteni, vagy bulizni voltál, vagy csak sokat játszottál napközben? Valószínűleg pont akkor fog lemerülni a telefon, amikor a legnagyobb szükséged van rá. Akiknek mozgalmasabb a napja, ilyenkor mint méhecskék szállnak konnektorról konnektorra, és csak reménykedni tudnak, hogy sikerül egy töltés alatt annyi kraftot belepakolni a telefonban, hogy az kibírja majd a következő áramforrásig. Elég stresszes.

charge

Pont ezekre a helyzetekre vezették be az Androidos gyártóknál a gyorstöltés lehetőségét, amivel körülbelül fél óra alatt akár 50%-ig is fel lehet tornázni a telefon töltöttségét. Kuo szerint már az Apple is dolgozik valami hasonlón, ami akár a következő iPhone-ban debütálhat, azonban addig nekünk még itt a probléma a nyakunkon. Van viszont két egyszerű trükk – egy hardveres és egy szoftveres – amivel akár a felére is csökkenthetjük a konnektor melletti malmozással töltött időt.

Finomhangolás a beállításokban

Nem a legkényelmesebb megoldás, de ha nem várunk semmilyen fontos hívást vagy üzenetet, segíthet, ha repülőgépes üzemmódba kapcsoljuk a készüléket. Ilyenkor lényegében kikapcsoljuk az internetes és a GSM adatforgalmat, ami egy jelentős részét viszi az akkumulátor töltöttségének. A bekapcsolása gondolom senkinek nem ismeretlen, de azért álljon itt egy leírás:

  1. A kijelző aljáról húzd fel a Control Centert
  2. Nyomj rá a a bal felső sarokban, a repülőgép szimbólummal ellátott gombra
how-to-charge-your-iphone-faster

Csak arra kell figyelni, hogy ne felejtsd el visszakapcsolni, ha már feltöltött a telefon. A másik megoldás, amit tehetünk, hogy bekapcsoljük a Low Power Mode-ot, ami egy sor akkumulátorkímélő optimalizálást fog végrehajtani a rendszeren. Visszavesz pár vizuális effektet, kikapcsolja a Hey Siri funkciót és hasonlók. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy hívásokat és üzeneteket továbbra is tudunk majd fogadni, ráadásul 80%-os töltöttségnél automatikusan kikapcsolódik. Persze a legjobb ha a repülőgépes és a Low Power Mode-ot is aktiváljuk egyszerre. A funkciót a Beállítások > Akkumulátor > Alacsony töltöttségű mód menüpont alatt kapcsolhatjuk ki és be.

Használj iPad töltőt

Bár már a fentebbiekkel is jócskán gyorsíthatunk a töltés folyamatán, a legszembetűnőbb eredményt akkor kaphatjuk, ha iPad töltőt használunk. Az iPhone-okhoz mellékelt töltőfej ugyanis csak 5W-ot tud, 1 amperes áramerősséggel. Ezzel szemben az iPad töltő 12W-os, és 2,4 ampert ad le. A különbség zongorázható, egy iPhone 7 feltöltése 3 óra helyett körülbelül 2 órára csökken, ha az iPad töltőjét használjuk. Nyilván azok vannak előnyben, akiknél van otthon iPad, de akinek nincs, pár ezer forintért könnyen beszerezhető egy.

usbcharger

A megoldás nem ördögtől való, az Apple egyik aloldalán tisztázza: nem vágjuk haza az iPhone-t ezzel a módszerrel, sőt, használhatjuk Apple Watch-csal, iPoddal, de még az AirPods-zal is. Ettől függetlenül mi azt ajánljuk, hogy csak akkor folyamodjatok az erősebb töltőhöz, ha tényleg szükség van rá, normális esetben maradjatok a gyárilag mellékelt verziónál. Az Apple akkumulátorainak ugyanis az tesz igazán jót, ha lassan töltődnek, ezért is használnak 80%-os töltöttség felett csepptöltést. Arról, hogy miként vigyázhatsz az aksidra, ebben a cikkben írtunk.

Forrás: 9to5mac