Apple alkalmazottak

20 000 dolgozó perelte be az Apple-t

#HÍREK
2014. 07. 23.
Több volt Apple dolgozó – akik órabér szerint kapták a fizetésüket – perelte be a vállalatot, mivel az állítólag megszegte a kaliforniai munkáltatói törvényt. Többek között azzal vádolják az Apple-t, hogy nem kaptak ebédszünetet, nem pihenhettek, nem kaptak tételes kimutatást a fizetésükről és indokolatlanul sokáig tartott, mire kifizették őket.

A pert eredetileg 2011-ben nyújtotta be az Apple-nél nagyjából egy évet lehúzó Brandon Felczer három másik társával, de a Kaliforniai Fellebviteli Bíróság csak most, évekkel később mínősítette csoportos keresetnek. A per leirata szerint előfordult, hogy a beosztottak több, mint öt órán keresztül nem kaptak pihenőt vagy ebédszünetet, amiért a törvény szerint túlóradíjat kellett volna kapniuk.

A Recode szerint mostanra közel 20 000 volt és jelenlegi Apple-alkalmazott számára lehet nyitott a per ha az esküdtek elé kerül az ügy, már ha ez egyáltalán végül bekövetkezik. Az Apple szokásához híven egyelőre nem nyilatkozott. A 20 000 egyébként egy elég durva szám, ha azt vesszük, hogy 2013-ban a cégnél összesen nagyjából 80 000 ember dolgozott.

A céget egyébként korábban is perelték már munkaügyi kérdésekben, például akkor, amikor nem számították bele a biztonsági ellenőrzésekből adódó sorbanállásokat a munkaidőbe, illetve amikor jópár Szilícium-völgyben található cég szövetkezett, hogy ne vegyenek el egymástól dolgozókat, így tartva alacsonyabban a béreket.

Források: TheVerge, 9to5Mac, iMore. Borítókép: 9to5Mac.