iphone_force_touch

3D Force Touch lesz az iPhone 6s-ben?

#HÍREK
2015. 09. 07.

Már csak 3 nap van a hivatalos bemutatóig, de még most is röppenek fel új pletykák az Apple következő generációs telefonjáról. Szinte biztos, hogy az új iPhone megkapja a Force Touch technológiát, ami jelenleg csak az Apple Watch-ban és a legújabb MacBookokban van. Az is elképzelhető viszont, hogy a technológia egy továbbfejlesztett változatát élvezhetik majd a leendő vásárlók. Emiatt talán az elnevezés is változhat, a 9to5mac forrása szerint az új technológia a „3D Force Touch” nevet fogja kapni.

Amíg a jelenlegi Force Touch kompatibilis termékek csak kétféle érintést tudnak megkülönböztetni, addig az új technológiával már három különféle aktiválási metódust kapnánk. Az Apple Watch érintőképernyőjéhez finoman tudunk érinteni, ez semmiben nem tér el a hagyományos érintőképernyőktől. Ugyanakkor ha erősen nyomjuk a képernyőt, akkor új alternatív lehetőségeket kapunk, annak megfelelően persze, hogy milyen alkalmazást használunk éppen. Az új iPhone ezzel szemben az érintést, erős nyomást és egy még erősebb nyomást tud majd megkülönböztetni, de az új béta hiányában a funkcióit nem ismerjük.

A 9to5mac összeszedett néhány felhasználási módot, amivel az új iPhone és iOS kombója megkönnyítheti az életünket.

forcetouch1
  • A Térképek alkalmazásban felkereshetnénk bizonyos helyeket, majd egy Force Touch-csal egyből indíthatnánk a navigációt a kiválasztott úti célhoz. Ha a mostanihoz viszonyítjuk ez navigációnként két kattintást spórolna meg.
  • A Zene appban, Apple Music használata közben egy számot lejátszási listához adhatnánk egy Force Touch-csal, de 3D Force Touch-csal offline használatra is lementhetnénk.
  • A legvalószínűbb használat az lehet, hogy 3D és normál Force Touch az alkalmazás ikonon a Fő képernyőn a leggyakrabban használt oldalra vinne, vagy egy egyszerű feladatot végezne el.
  • Safariban pedig egy linkre Force Touch-olva a weboldal előnézetét láthatnánk, ami eltűnik, ha elengedjük, de ha erősebben megnyomjuk, akkor megnyílik.

Persze a játékiparban is nagy szerepe lehet, hiszen új fajta, talán az eddigieknél is izgalmasabb játékokat lehetne ezáltal készíteni. Képzeljünk csak el egy DWTD játékot, ahol több szintes Force Touchot kell használni. Innentől ez már a fejlesztőkön múlik, hogy mit hoznak ki az Apple új technológiájából. Ha első hallásra talán nem is hozott nagyon lázba az iPhone 6s Force Touch-csa, akkor érdemes még további alternatívákon tűnődni, hogy mire lehetne használni. Ez engem legalábbis csak még jobban kíváncsivá tett.

Forrás: 9to5mac