Screen-Shot-2017-04-19-at-16.38.18

3D-s matricákkal frissült a Snapchat

#HÍREK
2017. 04. 19.

A képküldő szolgáltatás új funkciói előrevetítik mindazt, ami meghatározza majd az okoseszközök mibenlétét az elkövetkezendő években. Tegnap a Facebook is újabb lépéseket tett a kiterjesztett valóság felé, és hamarosan saját AR platformmal rukkolnak elő.

Egyre izgalmasabb technológiának ígérkezik az AR (augumented reality – kiterjesztett valóság): mindaz, amit eddig a Microsoft HoloLensben, az Intel RealSense-ben és a Google Project Tangóban láttunk, visszaköszönni látszik az átlagos felhasználók környezetében is. A kiterjesztett valóság fokozódó térhódítása első körben a Pokémon GO-ban mutatkozott meg, amely soha nem látott népszerűséget ért el néhány hónap leforgása alatt. A Snapchat most folytatja a sort, a hátlapi kamera segítségével helyezhetünk el valós időben mozgó 3D-s elemeket a képeken és videókon, ezzel fokozva a közösségi élményt. Persze nem ez a leghasznosabb felhasználási módja az AR-nak, mégis sok mindent előrevetít abból, ami a közeljövő időszakában jellemző lesz az okostelefon piacra: kiterjesztett valóság minden mennyiségben.

FullSizeRender.jpg

“Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek”, mondhatnánk, és valóban. A Snapchat 3D-s matricái csupán annyit tudnak, amennyinek látszanak: azon kívül, hogy jópofák, gyakorlatilag semmi mást. De ne felejtsük el, hogy nincs szükség semmiféle szemüveghez hozzá és a telefonok nagy többsége támogatja a funkciót. Az hátlapi kamera képes letapogatni a teret, majd elhelyezni a kívánt elemeket, ami követni tudja például egy asztallap felületét. A World Lenses névre keresztelt funkcióhoz semmi egyébre nincs szükség, csupán a Snapchat letöltésére. Ha ez nem lenne elég, akkor hamarosan a Facebookon is fokozhatjuk az élményt, hiszen nemsokára a közösségi app beépített kamerája is hasonló újdonságokkal fog bővülni, sőt, maga Mark Zuckerberg AR platformról is beszélt. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A jövőben ennél sokkal hasznosabb funkciókkal is kecsegtet a kiterjesztett valóság. Az Apple bejelentései között hamarosan helyet kaphatnak az AR-kompatibilis eszközök is. Tim Cook, az Apple CEO-ja korábbi interjúiban rengetegszer említést tett már arra, hogy nagy dobásra készül a cég ezen a téren is. Talán a következő iPhone olyan lehetőségekkel bővül, amitől leesik majd az állunk, talán nem, de az biztos, hogy a jövő mindenképpen ebben az irányban keresendő. Egy nap még az is lehet, hogy végleg letesszük az iPhone-unk és egy teljesen másfajta eszközt fogunk használni a mindennapok során.

Forrás: 9to5mac