iOS 10 Fotók

4432 témát és 7 arckifejezést tud megkülönböztetni az új Fotók alkalmazás

#HÍREK
2016. 06. 21.
A múlt heti WWDC-n bemutatott újdonságok egyike a továbbfejlesztett Fotók alkalmazás volt iOS 10-re és macOS-re. Itt a legnagyobb fejlesztés az Apple által készített algoritmus, ami megpróbálja felismerni, hogy mi is látszódik a fotóinkon, hogy aztán ennek segítségével gyorsabban és hatékonyabban találhassuk meg a képeinket.

Egy kínai fejlesztő, Kay Yin turkált egy kicsit az Apple által kiadott első fejlesztői béta plist fájljaiban és bináris állományaiban, így sikerült kinyernie azokat a kulcsszavakat, melyek alapján a Fotók alkalmazás csoportosítja a képeinket. Hozzáteszi persze, hogy mivel egy nagyon korai verzióról van szó, ezért az ősszel várható megjelenésig sok minden változhat még, de ha tesztelgetni szeretnénk, akkor jól jöhet a kulcsszavak ismerete.

iPad Pro iOS 10 Fotók app

Összesen 153 kategóriában 4432 különböző témát, helyszíntípust és tárgyat sikerült kinyernie a kódból, szerinte ezek az operációs rendszer összes támogatott nyelvén működnek. Mi ki akartuk próbálni, de magyarul sajnos nem sikerült működésre bírni, kérdés, hogy ez csak pillanatnyi hiba, mi vagyunk bénák, később kerül a rendszerbe, vagy kimarad a magyar nyelv. A teljes lista bemásolásától megkímélnénk az olvasóinkat, aki szeretné végigbogarászni, Yin eredeti, Mediumon megjelent írásában teheti meg. Arckifejezésből hetet különböztet meg az algoritmus, ezek az alábbiak: mohó, undor, semleges, sikoly, mosoly, meglepett, gyanakvó.

Egy másik újdonság az „Emlékek” nevet kapta. Ebben az esetben a Fotók alkalmazás automatikusan összeszedi azokat a képeket, melyek szerinte egy csoportba tartoznak, és ezekből akár rövid videókat is készít nekünk. Az adott emlék alapértelmezett neve a metaadatok alapján jön létre, és az emlékek az alábbi 33 kategória valamelyike szerint jöhetnek létre: emlékek egy fontos helyről, a legjobb múltbéli emlékek, emlékek amik megtörik a napi rutint, múltbéli ünneplés, kontextus szerinti emlékek, tömeg, múltbéli nap, múltbéli nyaralás, érdekes hely, a közelben, új kontextus szerinti emlékek, új emlékek, születésnapok, adott személy emlékei, közelmúltbeli események (naptár, tömeg, nyaralás, emberek, személy, közösségi, utazás, hétvége), érdekes régió, közösségi emlékek, néha előforduló emlékek, különleges emlékek, kedvencek, utazások, múltbéli hét, hétvége, év összefoglalása, múlt hét, múlt hétvége.

macOS Sierra Fotók app

Ezen kívül konkrét földrajzi helyekre is kereshetünk, még akkor is, ha maga a Fotók alkalmazás nem ismeri ezeket a helyeket. Ezt úgy oldja meg a rendszer, hogy a fent említett kulcsszavak alapján elemzi a képeket, majd összeveti a beépített szótárában található földrajzi nevekkel, vagyis azzal, hogy ezekben megtalálható ez az általános kategóriára utaló szó. Yin ezt a Sint Maartenben található „Maho beach” példájával szemlélteti, vagyis a „Maho” keresőszóra is jó találatokat ad az app.

Forrás: Kay Yin, Medium via MacRumors.