iPhone gyorstippek

5 iPhone gyorstipp (nem csak) kezdőknek

#TIPPEK
2014. 08. 18.
Az iOS-ben rengeteg apró finomság és trükk van amikről talán kevesen tudnak, illetve nem feltétlenül egyértelműek az újdonsült iPhone-tulajdonosknak. Most összeszedtem öt olyan tippet, ami bárkinek jól jöhet, és tőlem is kérdezték meg első iPhone-tulajok, hogy „hát ezt meg honnan kellett volna tudnom?”.

1. Gyors/lassú előre-hátratekerés

Az gondolom mindenkinek egyértelmű, hogy a videókban és zenékben tudunk tekerni azzal a kis sávval, amiben azt látjuk, éppen hol tart a lejátszás. Ha viszont rajtatartjuk az ujjunkat, és elkezdjük lefelé vagy felfelé húzni, majd utána előre vagy hátra, akkor beállíthatjuk, milyen sebességgel tekerjünk az adott videóban vagy zeneszámban. Tökéletes lehet arra az esetre, ha a legviccesebb jelenetet akarjuk sokszor megnézni, vagy pontosan arra a másodpercre akarunk ugrani a zenében ahol az a durva drop van. A YouTube appban sajnos nem működik, csak beágyazott YouTube tartalmak esetén (tehát olyanokban, amik az Apple gyári zene/videólejátszó megoldását használják).

iPhone gyorstippek

 

2. Mikor jöttek az iMessage-ek?

Ez azt hiszem a második iOS 7-bétába került bele annak idején, és imádtam, hogy végre van ilyen, pedig annyira alapfunkció. Ha a Messages alkalmazásban balra elhúzzuk a kijelzőn található tartalmat, megjelenik az, hogy mikor küldtük vagy kaptuk az adott üzeneteket.

iPhone gyorstippek

 

3. Pont és új mondat két koppintással.

Sokan nincsenek így ezzel, de én telefonon is szeretem mondatokba foglalni a mondandómat, főleg levelezésben, de a leggyakrabban üzenetekben is. Ez is nagyon kezdő tipp: ha kétszer lenyomod a szóközt egy mondat végén, akkor az iOS egy pontot és egy szóközt rak, vagyis új mondatot kezd. Ehhez be kell kapcsolni a beállításokban a „. ” gyorsbevitel opciót (Beállítások > Általános > Billetnyűzet).

iPhone gyorstippek

 

4. Doménvégződések egy érintéssel

Ha a Safariba elkezdesz begépelni egy címet, nem kell teljesen végigírni a .hu vagy .com, stb. végződésig. Ha hosszan nyomva tartod a „.” gombot, felugrik a leggyakoribb végződések listája (akárcsak az ékezetes betűk esetében), így máris megspórolhatsz 2-3 koppintást.

iPhone gyorstippek

 

5. Akár egész mondatok pár betűből.

Vannak olyan kifejezések vagy mondatok, amiket gyakran használunk, és sok idő lehet minden egyes alkalommal begépelni őket. Erre a problémára jelenthet megoldást az iOS billentyűparancsok funkciója, ahol megadhatunk pár betűt, amit aztán a rendszer tetszőleges szavakra vagy mondatokra cserélhet ahhoz hasonlóan, mint az automatikus javítás elgépelések esetén. Ha nem bírunk az emoji-mániánkkal, akkor akár a gyakran használt emojikat is ráprogramozhatjuk pár betűre! A funkciót a Beállítások > Általános > Billentyűzet > Új billentyűparancs… részen érhetjük el.

iPhone gyorstippek