cover_apple-1

56 millió forint értékű Apple I gépet dobtak a szeméttelepre

#HÍREK
2015. 06. 01.

„Ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs” – tartja a mondás. Jelen esetben viszont a szemét 200 000 dollár (átszámolva 56,5 millió forint) értékű kincs volt. A hírek szerint ugyanis egy kaliforniai nő a férje halála után a garázst takarítva talált rá több elektronikai termékre is, amelyektől egy szeméttelepen szabadult meg. A történetben viszont több csavar is van.

A kiselejtezésre váró kupacban volt egy Apple I-es számítógép is, amely az Apple legelső sikerét hozta meg. A számítógépet 1975-ben tervezte Steve Wozniak, viszont csak egy évvel később kezdték el ténylegesen árusítani. Az inflációval is számolva nagyjából 850 ezer forintért lehetett hozzájutni, és az alapmemóriája 4 KB volt, amelyet maximum 48 KB-ra lehetett bővíteni.

A gép tulajdonképpen csak egy összeszerelt áramköri lap volt, mivel „gyárilag” se háza, se billentyűzete, se monitora, se egyéb perifériája nem volt. Mára már gyűjtői darabnak számít, hiszen 200 darab készült mindössze, ráadásul Steve Jobs garázsában. Ebből a 200 gépből napjainkra már csak 50 épségben maradt darabról tudnak a szakemberek és azok közül is csak 8 működőképes. Nem is meglepő, hogy 200 000 dollár manapság egy Apple I ára.

apple-1

A Clean Bay Area munkatársa csak napokkal a nő távozása után vette észre a készüléket, éppen ezért már nem tudtak neki szólni. A szeméttelep sikeresen eladta a „szemetet” és most minden erővel a titokzatos nőt keresik. A vállalat szabályzata ugyanis kimondja, hogy minden eladott termékért kapott pénz fele azt a személyt illeti, aki behozta azt a szeméttelepre. Eszerint az özvegy nagyjából 28 millió forintot kapna az eladásból.

A dolgozók viszont nem tudják a nő nevét, mivel semmilyen feljegyzés nem készült arról, hogy ő ott járt. Éppen ezért csak fantomképekkel és a rendelkezésre álló információval tudják keresni. A nőről viszont nem sokat tudni, a személyleírásán és az autójának típusán kívül. A cég vezetője a tévének adott nyilatkozatában elmondta, hogy reméli, hogy megtalálják a hölgyet és át tudják adni neki a 100 000 dollárról szóló csekket.

Forrás: CBCnews via TheVerge.