Apple-Fiat

A Fiat Chrysler CEO-ja szívesen építene autót az Apple-nek

#HÍREK
2016. 03. 03.
A mostanában záporozó hírek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy az Apple valaha is fog autót gyártani. Ez azonban nem akadályozza meg az autóipar szereplőit abban, hogy álláspontjuknak és elképzeléseiknek megfelelően kommentálják az ezzel kapcsolatos híreket.

A Fiat Chrysler Automobiles NV vezérigazgatója, Sergio Marchionne – aki saját magát hatalmas Apple-rajongóként jellemzi – a Genfi Autószalonon nyilatkozott az újságíróknak. Egyrészt elmondta, hogy az összes Apple-termékkategóriából vannak otthon termékei, másrészt annyira komplexnek tartja az autógyártást, hogy véleménye szerint ilyenbe nem érdemes egyedül belevágniuk a cupertinóiaknak, sokkal praktikusabb lenne, ha keresnének hozzá egy tapasztalt partnert – és mit ad isten, Marchionne szerint a Fiat Chrysler pont megfelelő lenne.

A Fiat-vezérigazgató hozzáállása talán meglepő lehet annak fényében, hogy például a Mercedes-Benz már most erősen támadja az Apple-t, sőt, azt is kijelentették, hogy ők bizony nem válnak az Apple autós Foxconnjává. Marchionne szerint nem ez a helyes út:

Az Apple-nek saját nyelve van, ezt meg kell tanulnod beszélni. Az autóipar általában nagyon arrogánsan áll hozzá a kérdéshez, mivel mi tudjuk hogyan kell autót gyártani. Ez nem túl segítőkész, mivel ők valamilyen pluszt is hozzáadhatnának ahhoz, hogy mi egyszerűen autókat gyártunk.

Sergio Marchionne
Sergio Marchionne

Szóval Marchionne tárt karokkal várná és segítené az Apple-t. Ez nem feltétlenül ördögtől való gondolat, hiszen ha tényleg valami úttörőt rakna le a cég az autópiacon, és ebbe a Fiat Chryslert is, az jelentősen javíthatná a cégcsoport helyzetét a piacon – amire szükségük is van. Egyedül viszont nem sok esélye lenne a cuperinóiaknak Marchionne szerint, aki az alábbiakat üzente a sajtón keresztül Tim Cookéknak:

Ha úgy érzik, hogy mindenképp autót akarnak építeni, azt tanácsolnám nekik, hogy feküdjenek le és várjanak, amíg el nem múlik ez az érzés. Az ilyen betegségek jönnek-mennek, fel lehet épülni belőlük, egyáltalán nem halálosak.

A korábbi hírek szerint az Apple egy ezerfős csapattal dolgozik azon, hogy elektromos autót fejlesszenek, a munkához a kaliforniai Sunnyvale-ben bérelnek több épületet. A látható eredmények azonban nem mostanában várhatóak, az optimista becslések is valamikor 2020 környékére jósolják a projekt végét – már ha egyáltalán lesz belőle valami. A témával kapcsolatos korábbi híreinket itt olvashatjátok.

Források: Bloomberg, Reuters.