usa-moodys-irgalmatlan-kp-cover

A technológiai cégeké az USA céges készpénzvagyonának a fele

#HÍREK
2016. 05. 24.

A Moody’s egyike (a Standard&Poor’s és a Fitch mellett) a világ legnagyobb hitelminősítőinek. Bár a 2008-as pénzügyi válság után megrendült a nemzetközi hitelminősítőkbe vetett bizalom, tisztában kell azzal lenni, hogy kevés hozzájuk mérhető szereplő lenne a piacon, ezért a szavukra és a besorolásukra továbbra is érdemes erősen figyelni. A Moody’s most egy olyan jelentést tett közzé, amiben azt vizsgálták, hogy milyen készpénzállománnyal rendelkeznek a nem pénzügyi tevékenységgel foglalkozó amerikai cégek.

Nem véletlenül van kiemelve, hogy a nem pénzügyi szervezetek/cégek készpénzéről van szó, ugyanis utóbbiak per definitionem felfoghatatlan mennyiségű pénzen „ülnek”, aminek természetesen csak egy töredéke tényleges likvid tőke. Ezért sem érdemes ezeket a cégeket – még az Apple-t sem – a befektetési alapokhoz hasonlítani, akik tkp. mások pénzét fektetik ezekbe a cégekbe, hogy azok aztán még többet fialjanak. Ha pedig elfordítjuk a tekintetünket a nyugati demokráciák felől, akkor pl. Szaúd-Arábia állami, nyilvános tőzsdén nem jegyzett olajvállalatáról, az Aramcóról el sem tudjuk képzelni, hogy valójában mennyit érhet, és milyen tartalékokkal rendelkezik.

moodys

A Moody’s szerint 2015 végére a jegyzett, amerikai nem pénzügyi cégek összes készpénztartaléka 1,68 billió dollárra (1 680 000 000 000) rúgott, ami 1,8%-os növekedést jelent a korábbi évhez képest. Az 50 legnagyobb tőkés összesen 1,14 billió dollárt birtokol, a többieké a maradék rongyos félbillió. A Top 50-be való bekerüléshez minimum 6,12 milliárd dollár készpénztartalék kell. Nagyon sokat elmond az amerikai gazdaság szerkezetéről, hogy az első 5 cég mind a tecnhológiai iparban tevékenykedik. Az Apple 2009 óta stabilan az első, most is ők vezetnek 215,7 milliárddal, utánuk következik a Microsoft 102,6 milliárd dollárral, majd a Google/Alphabet 73,1 milliárd dollárral. A Top 5-öt a Cisco és az Oracle zárja. Ezzel a tecnhológiai cégek uralják az összes amerikai nem pénzügyi céges készpénzvagyon 46%-át, 777 milliárd dollárt. Azért érdemes megfontolni, hogy a maradék 56%-ban van mindenki, az autógyártástól a gyógyszeriparon át a hot-dog gyártásig mindenki.

Persze még a statisztikák sem nélkülözhetik a humort, ezért itt érdemes újra elmondani, hogy mivel az Apple (az általuk brutálisnak tartott adóztatás miatt) nem az USA-ban, hanem külföldön (offshore!) tartja készpénztartalékának 90-95%-át, ezért saját részvényeit otthon hitelből vásárolja vissza. És úgy néz ki, hogy a rendszer elég jól működik.

Források: Moody’s via 9to5Mac