elonmusk

A Tesla vezére finomított a szavain

#HÍREK
2015. 10. 12.

Alig pár napja adott interjút Elon Musk a Tesla megálmodója és tulajdonosa, melyben elég keményen ekézte az Apple-t. Azóta a twitteren finomított a hangnemen, és dicsérte az Apple munkáját.

Csütörtökön a Tesla vezetője Berlinben járt, ahol interjút adott a Handelsblatt német újságnak, ezt meg is írtuk, hiszen elég nagy felzúdulást keltettek szavai. Az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye az Apple és a Tesla közt zajló toborzási háborúról, elég viccesen csak annyit mondott, hogy az Apple a Tesla mérnökök temetője, ugyanis csak azokat a mérnököket tudja felvenni az Apple, akiket kirúgtak a Teslától.

Fontos mérnökök? Olyan embereket vettek fel, akiket mi rúgtunk ki. Viccesen úgy is szoktuk hívni az Apple-t, hogy a »Tesla dolgozók temetője«. Ha nem válsz be a Teslánál, még mindig mehetsz az Apple-höz dolgozni. Nem viccelek.

Azt is elmondta, hogy miért nem aggódik azon, hogy az Apple esetleg autót épít, és ezzel komoly kihívója lehet a cégének.

Megnézted valaha az Apple Watch-ot? (kérdezi nevetve). De most komolyan: Jó dolog, hogy az Apple ebbe az irányba mozdul, és ilyesmibe invesztál. De az autók sokkal komplexebbek mint az okostelefonok vagy az okosórák. Nem mehetsz oda a Foxconnhoz és mondhatod nekik: építsetek nekem egy autót.

Model S összeszerelése a Tesla gyárában. | Kép forrása: Tesla Motors
Model S összeszerelése a Tesla gyárában. | Kép forrása: Tesla Motors

Nem sokkal az interjú után azonban pontosította szavait, és a twitteren a következőket írta:

Nem utálom az Apple-t. Az Apple egy nagyszerű vállalat, rengeteg tehetséges emberrel. Szeretem a termékeiket, és örülök, hogy beszállnak az elektromos autók piacára.

Az Apple Watch-ra visszatérve, Jony Ive és a csapata csodálatos dizájnt alkotott, de a funkcionalitás még nem teljes. De a harmadik generáció már tökéletes lesz.

elontweet

Érdekes megfigyelni, hogy Elon Musk jelen időben beszél arról, hogy az Apple elektromos autót készít, tulajdonképpen tényként kezeli ezt. Az már más kérdés, hogy a Telsa vezérének nyilatkozatait a mérnökháborúval kapcsolatban mennyire kell komolyan, hiszen ne felejtsük el, hogy Musk is csak egy (zseniális) üzletember, és pontosan tudja, hogy ha nekitámad egy picit az Apple-nek, a világsajtó azonnal felkapja a hírt, ezzel pedig jelentős ingyenreklámot kaphat a Tesla. Mivel a Tesla még mindig nem produkálja azokat a számokat melyeket elvárnak a befektetők, könnyen lehet, hogy Elon Musk korántsem örül annyira az Apple autógyártással kapcsolatban szőtt terveinek mint azt állítja. Gyanítjuk, hogy nem is ez a mostani volt az utolsó szócsata az Apple és a Tesla között, mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket.