photo-4

Adobe Lightroom iPad-re

#HÍREK
2014. 04. 08.

Az Adobe a mai napon mutatta be a Lightroom fotószerkesztő program iPadre készített Lightroom mobile verzióját. Az alkalmazás magában is használható, de főleg, mint a Lightroom 5 hordozható kiegészítője lett megtervezve: automatikusan oda-vissza szinkronizálja a fotókollekciókat a két alkalmazás között, lehetővé téve, hogy a Creative Cloud előfizetők útközben is szerkeszthessék a képeiket, és mindig a legfrissebb verzió legyen elérhető számukra.

photo-1

A Lightroom mobile-ban is rengeteg funkció elérhető, de végül vissza fogsz térni a számítógépedhez az utolsó simítások erejéig. Az iPad verzióban szinte az összes alap szerkesztőeszköz megtalálható, többek között a csúszkák – amikkel a színhőmérsékletet, árnyékokat, szaturációt, stb. állíthatjuk kedvünkre, – ill. a vágóeszköz és a beépített effektek. Ha két ujjal koppintasz a képre, megjelenik a hisztogram, ha pedig három ujjal, a szerkesztett fénykép eredetijét láthatod.

photo-2 photo-3

Mint láthatjuk, rengeteg minden belekerült a Lightroom mobile alkalmazásába, de aki kicsit jobban ismeri a számítógépes verziót, azonnal kiszúrja a hiányosságokat. Nem tudod a tónusgörbét állítgatni, vagy az előzőleg általad létrehozott beállításokat alkalmazni. Elméletileg bizonyos tulajdonságokkal még ki fog egészülni az iPad alkalmazás, azonban teljes egészében sohasem fogjuk a gépes verziót viszontlátni.

Természetesen a számítógépen szerkesztett RAW-fájlokat az iPaden is veszteségmentesen szerkeszthetjük, a fotóink pedig nem csak az iPad és a számítógép között lesznek szinkronizálva, hanem egy webes tárhely is jár az előfizetéshez.

photo-4 photo-5

Összességében minden profi (vagy nagyon lelkes amatőr) fotósnak szuper lehetőségeket nyújt az Adobe Lightroom mobile, de ha nem 20 MB-os RAW fájlokat szeretnél szerkeszteni, főleg nem két eszközön egyszerre, akkor valószínűleg nem ez lesz a kedvenc alkalmazásod.

App store link itt.

(via The Verge)