Apple eszközöket „ejtettek túszul” Ausztráliában

#HÍREK
2014. 05. 27.
Egy magát vagy magukat Oleg Plissnek nevező hekker(csoport) az Apple Find my iPhone szolgáltatásán keresztül Maceket, iPadeket és iPhone-okat zárolt Ausztráliában, és „váltságdíjat” követelnek a feloldásukért.

A sértetteknél megjelent egy Find my iPhone vagy Find my Mac értesítés, amiben az állt, hogy az eszközt meghekkelték, és 50 és 100 dollár közötti összegért teszik újra elérhetővé őket. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik nem az Apple rendszereit törték fel, hanem a felhasználók több helyen használhattak azonos jelszavakat, és az egyik ilyen helyről kerülhettek ki az adatok. Tehát az iCloud jelszó ugyanaz volt, mint máshol. Ezt támasztja alá az is, hogy csak Ausztráliából jelentettek eseteket.

Váltságdíj

Azok, akiknek volt beállítva jelszó vagy jelkód az eszközükön vissza tudták szerezni azt, csak azokat érinti elég kellemetlenül az eset, akik nem használtak ilyet. Az Apple egyelőre nem nyilatkozott a helyzettel kapcsolatban.

Ez az eset is rámutat arra, hogy nem szabad mindenhol ugyanazt a jelszót használnunk, ebben segítséget nyújt egyébként az Apple iCloud Keychain szolgáltatása, ami automatikusan ajánl véletlenszerű jelszavakat ha regisztrálunk egy új oldalon. Magyarországon sajnos nem elérhető, de az Apple egyes országokban lehetővé teszi az Apple ID kétlépcsős ellenőrzését is. Hiába nagyon biztonságosak egyes rendszerek, ha ugyanazt a jelszót használjuk mindenhol, és azt máshonnan sikerül kilopniuk illetékteleneknek.

Forrás: AppleInsider, borítókép: WatchGuard Security Center.