Apple 2016 Q4

Apple Q4 eredmények: 15 év óta először az egész év csökkenésben

#HÍREK
2016. 10. 25.
A mai nap folyamán az Apple közzétette a 2016-os pénzügyi év utolsó negyedévének az eredményeit. Ez alapján olyan történt, ami másfél évtizede nem: egész évben folyamatos bevételcsökkenést tapasztalhatott meg a cég.

A negyedik negyedév elnevezés ne tévesszen meg senkit, az Apple-nél a pénzügyi negyedévek nem követik a naptári negyedéveket, vagyis most a 2016. június 27. és 2016. szeptember 26. közötti időszakról van szó, az első pénzügyi negyedév pedig az év utolsó három hónapját – így a karácsonyi időszakot – foglalja magában. Szintén érdemes figyelembe venni, hogy az iPhone 7 csupán néhány hétig volt elérhető ebben a negyedévben, tehát messzemenő következtetéseket még nem lehet levonni az eladásokkal kapcsolatban. Tim Cook az alábbiakat mondta a számokról:

Az erős utolsó negyedéves eredmény egy nagyon sikeres évet zárt az Apple számára. Nagyon izgatottak vagyunk a vásárlók iPhone 7-,re iPhone 7 Plusra és Apple Watch Series 2-re adott reakciói, valamint a szolgáltatások hihetetlen lendülete miatt, ahol a bevétel 24%-ot nőtt, így beállítva egy újabb rekordot.

Bevétel és nyereség

Persze a csökkenés ellenére azért sokan lennének így is olyan cégek, amelyek akár csak feleekkora számokat szívesen látnának ezekben a mezőkben. Az elmúlt három hónapban összesen 46,9 milliárd dollár bevételt termelt az Apple, ez azonban 9%-kal marad el az elmúlt év azonos időszakától. A nyereség 19%-kal lett kevesebb, egészen pontosan 9 milliárd dollár. Régiók alapján az alábbiak szerint alakult a bevétel eloszlása: 43% Amerika, 23% Európa, 19% Kína, 9 Japán, 6% Ázsia többi része

iPhone

Mivel sajnos nem bontják szét modellek szerint a számokat, ezért nem tudjuk, hogyan teljesített az iPhone 7 az értékesítés első pár hetében. Összességében viszont csökkentek az eladások. 45,5 millió telefon talált gazdára, ami 5%-kal kevesebb mint tavaly ilyenkor.

iPad

Az iPadek tárkapacitásának duplázása sem látszik még ezekben a számokban, ennek ellenére a csökkenés üteme lassul. Összesen 9,3 millió iPad fogyott ebben a három hónapban, ez 6% csökkenést jelent. Viszont érdemes a bevételt is figyelni, ami ugyanannyi, mint korábban, vagyis az Apple sikeresen „lökdösi” a vásárlókat a drágább (Pro) modellek irányába.

Mac

Erre nem is érdemes különösebben mit mondani, annyira várja már mindenki a holnapután esedékes frissítést (ne feledjétek, élőben közvetítjük majd a bemutatót itt az iMagazinon!), hogy egyáltalán nem meglepő a Mac-eladások jelentős csökkenése. 4,9 millió Apple-logós számítógép fogyott Q4-ben, ez 14%-os csökkenés a tavalyi évhez képest (akkor 3-5 hónaposak voltak éppen a legkeresettebb hordozható gépek).

Szolgáltatás

Na, ez az egyetlen pont, ahol nem kell szégyenkeznie Tim Cooknak az igazgatótanács előtt. A szolgáltatások szépen bővülnek, pont a napokban írtunk mi is arról, hogy mennyire sikeres például az App Store Kínában. Ez a kategória 24%-ot nőtt tavalyhoz képest, ami azt jelenti, hogy 6,3 milliárd dollár bevétele származott belőle az Apple-nek. Ez azt is jelenti, hogy ez a bevételforrás jelentősebb, mint a Mac vagy az iPad – igaz, ez nem ebben a negyedévben van először így.

Egyéb

Ó, a misztikus „egyéb” kategória. Ebben aztán minden benne van: kiegészítők, Beats, Apple Watch. Utóbbi lenne igazán érdekes, mivel arról szólnak a hírek, hogy jelentősen esnek az eladások a tavalyi évhez képest. Nos, a kategória tényleg csökkent (nem is keveset, 22%-ot!), persze kérdés, hogy a 2,4 milliárd dollár bevételnek mekkora részét adják a különböző termékkategóriák.

A szokásos konferenciahívás jelenleg is zajlik, mely végén egyes elemzők kérdéseket tehetnek fel Tim Cook, és a pénzügyi ágazatvezető Luca Maestri számára. Amennyiben további érdekességek derülnek ki ebből, a holnapi nap folyamán szokás szerint jelentkezünk egy összefoglaló cikkel.

Természetesen most sem maradhatnak el a diagramok:

Apple 2016 Q4 bevétel Apple 2016 Q4 nyereség Apple 2016 Q4 bevétel megoszlása Apple 2016 Q4 iPhone Apple 2016 Q4 iPad Apple 2016 Q4 Mac Apple 2016 Q4 szolgáltatások Apple 2016 Q4 egyéb