Apple TV

Apple TV-re is jön a Continuity?

#HÍREK
2014. 06. 18.
Két Apple TV-vel kapcsolatos hír is befutott ma: egyrészt az Apple csökkentette a készülék árát Európában, Magyarországon 34 ezer forintról 30 000 Ft-ra. Másrészt, a legújabb iOS 8 és OS X Yosemite bétaverziók alapján Apple TV-re is érkezhet a Continuity funkció.

Az Apple az azóta rengeteg eszközben használt AirPlay funkcióról pont a második generációs Apple TV bemutatásakor lebbentette fel a fátylat. Ez a technológia áll rendelkezésünkre akkor, ha hihetetlenül egyszerűen akarunk képeket, videókat vagy zenéket továbbítani a szabványt támogató készülékekre iPhone-ról, iPadről vagy Macről.

Az iOS 8 és az OS X Yosemite bemutatásával az Apple új szintre kívánja emelni a vezeték nélküli adattovábbítást: a Continuity csomag része a Handoff fukció, aminek segítségével ott folytathatjuk a munkát egy e-maillel vagy táblázattal például a Mac számítógépünkön, ahol abbahagytuk azt az iPhone-unkon. A csomag része még a telefonálási képesség, illetve az SMS-ek küldése és fogadása, amiről egyébként hamarosan jelentkezünk egy videós bemutatóval, mert a tegnapi béta frissítések óta egész jól működik ez a funkció.

Szóval, a 9to5Mac vette észre, hogy az új bétákban feltűnik egy ahhoz hasonló értesítés, mint amit iOS 8-as iPhone észlelése esetén dob fel a rendszer akkor is, ha a béta szoftverrel futó Apple TV van a Wi-Fi hálózatunkon. Vagyis, hogy egy Continuity használatára alkalmas eszközt érzékelt a rendszer a hálózaton, és innentől kezdve használhatjuk a szolgáltatás előnyeit.

Apple TV Continuity

Mire lehet ez jó? Például, hazafelé útközben hallgatunk egy zeneszámot, vagy nézünk egy videót az iPhone-unkon, majd amikor hazaérünk, az automatikusan folytatódik az otthoni tévén az Apple TV-n keresztül. Ez persze valószínűleg csak az iTunes in the Cloud szolgáltatásban elérhető tartalmakat fogja érinteni először, de ha jobban megnyitják a platformot a fejlesztők előtt, elképzelhető, hogy akár egy YouTube vagy Vimeo videó megnézését is megszakítás nélkül folytathatjuk a tévénken, miután a Mac előtt ülve kezdtünk bele, vagy a buszon csekkoltuk hazafelé. Vagyis a szuper ökoszisztéma tovább épülget.

Az is elképzelhető, hogy az Apple már dolgozik egy sokkal fejlettebb Apple TV-n, hiszen a kis fekete doboz erőteljesen kezd kilépni a hobbiprojekt kategóriából, amibe korábban beskatulyázta szegényt a cég. Ebben az esetben pedig, ha megnyitják az utat a külső fejlesztők alkalmazásai előtt, a lehetőségek száma szinte végtelen. Nektek milyen ötletetek van ezzel kapcsolatban? Mire használnátok szívesen egy Continuity-vel felszerelt Apple TV-t?

Ehhez a témakörhöz kapcsolódik még az, hogy nagyon úgy tűnik, a Continuity családot, vagyis a Handoff funkciót, és a hívások kezdeményezését és fogadását olyan Maceken érhetjük majd csak el, amik rendelkeznek Bluetooth 4.0 csippel. Az új OS X Yosemite bétába ugyanis belekerült egy új mező az About this Mac ablakba, ami azt mutatja meg, kompatibilis-e a számítógépünk a Continuity-vel. Itt csak akkor mutat Yes-t a rendszer, ha a Mac rendelkezik Bluetooth 4.0 technológiával. Ezek sajnos már csak viszonylag újabb modellek: 2011 közepe után megjelent MacBook Airek és Mac minik, a Retina MacBook Pro bemutatása után megjelent összes Retina (és nem Retina) MacBook Pro, a 2012 év végén megjelent iMac, és a legfrissebb Mac Pro-család.

Forrás: 9to5Mac. Borítókép: Apple.