FBI iPhone 5c kulcs

Az 5c-nél újabb iPhone-okat nem tud feltörni az FBI

#HÍREK
2016. 04. 07.
Az FBI kicsit több mint egy hete jelentette be, hogy az Apple segítsége nélkül is sikeresen feltörték az egyik San Bernardinó-i merénylő, Syed Farook iPhone 5c telefonját, és hozzájutottak a rajta található adatokhoz.

A bejelentés elég váratlanul érkezett, több hétnyi hercehurca után pillanatok alatt megoldotta az Apple és az FBI közötti vitát. Arról azonban a nyomozók mélyen hallgattak, hogy pontosan milyen módszer vezette sikerre őket, mint ahogyan azt sem árulták el, hogy segített-e nekik valaki, valamint hogy voltak-e egyáltalán értékes információk az iPhone 5c készüléken.

Ami a segítséget illeti, többen az izraeli Cellebrite nevű cégre gyanakodtak, a telefonon talált adatokkal kapcsolatban pedig nemrég azt nyilatkozta az FBI, hogy jelenleg is vizsgálják és elemzik azokat. A módszerrel kapcsolatos találgatásokban azonban sokat segíthetnek James Comey, az FBI igazgatójának szavai, melyek egy, az ohiói Kenyon College-on tartott beszédében hangzottak el:

A megoldás egy kicsit technológiai zsákutcának tekinthető, mivel a világ már a[z iPhone] 6-osokra váltott. A módszer nem működik a 6-osokon vagy az 5s-en. Szóval egy olyan eszközünk van, ami a telefonok egy kis százalékának esetében használható. Az ember sosem lehet semmiben teljesen biztos, mégis, ebben én eléggé az vagyok.

James Comey, az FBI igazgatója
James Comey, az FBI igazgatója

Comey nyilatkozata egybevág azokkal a feltételezésekkel, miszerint az FBI kezébe csak egy olyan módszer került, mellyel az iPhone 5s-nél bemutatkozó Secure Enclave hardveres titkosító megoldással nem rendelkező készülékeken tárolt adatokhoz férhetnek hozzá. Két ismert módszer jöhetett szóba. Az egyik egy olyan hardveres megoldás, melynek segítségével USB-n keresztül lehet bevinni a jelkódokat, rácsatlakozik a készülék alaplapjára, és rossz próbálkozás esetén elvágja az áramellátást, mielőtt még azt regisztrálná a rendszer, így soha nem fogy el a 10 lehetőség. Ezen az elven működik az „IP Box” nevű készülék is, amihez nagyjából 300 dollárért lehetett hozzájutni tavaly.

Mivel azonban a fenti sebezhetőséget az Apple javította az iOS 8.1.1-ben, Farook telefonján pedig a hírek szerint már iOS 9 volt, ezért az Edward Snowden által vázolt megoldás tűnik a valószínűbbnek. Eszerint lemásolják az iPhone-on található adatokat egy másik memóriachipre, próbálkoznak párszor a telefonon, majd visszamásolják az eredeti verziót, ezzel nullázva a próbálkozások számát. A Secure Enclave óta ez a megoldás nem működik, mivel az külön tartja számon a belépési kísérleteket.

Azt talán sosem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi vezetett eredményre az FBI részéről, Comey szerint ugyanis jelenleg még nem döntötték el, hogy beavatják-e az Apple-t – néhány szenátorral ellentétben, akiknek viszont a hírek szerint beszámolnak majd a módszerről:

Ha elmondjuk az Apple-nek, akkor javítják a hibát, és ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk. Lehet, hogy végül elmondjuk, de ezt egyelőre nem döntöttük el.

Forrás: The Verge.