iOS 7

Az aktív iPadek és iPhone-ok 90%-án fut iOS 7

#HÍREK
2014. 07. 15.
Az Apple rendszeresen beszámol a fejlesztőknek szánt honlapján arról, hogy áll éppen a legújabb iOS adaptációja a felhasználók készülékein. A legutóbbi számok a július 13-án záruló utolsó hét nap eredményeit tartalmazzák, ezek alapján az iOS-t futtató készülékek 90%-át frissítették már az operációs rendszer jelenleg legújabb változatára.

Ez az adat áprilisban „csak” 87% volt, tehát további előrelépés történt az ügyben. iOS 6 az iPhone-ok és iPadek mindössze 9%-án fut, az 5-ös vagy még régebbi verzió pedig szinte elenyésző hányadot tesz ki. Az előző kimutatásban még 11%-on állt az iOS 6, az adatok azt mutatják tehát, hogy további felhasználók frissítettek az eggyel előző rendszerről a hetesre.

iOS 7 elterjedtség

Ez a fejlesztők szempontjából azért lehet érdekes, mert mérlegelhetik azt, „mennyire fontos”, hogy az alkalmazásuk esetleg kompatibilis legyen korábbi verziókkal. Az adatokat az Apple egyébként az App Store-t meglátogató készülékek „megkérdezésével” gyűjti be, tehát ez az adat nem reprezentálja maradéktalanul az összes iOS-készülék szoftveres állapotát. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az aktívan használt iOS-eszközök 90%-án fut az iOS 7.

Egyébként ez ezen a piacon egyedülálló adat, gyakorlatilag elenyésző szoftveres fragmentációt jelent. Érdemes összevetni mondjuk az Android platformról elérhető adatokkal, melyek alapján a legújabb, 4.4-es verzió (KitKat) mindössze a készülékek 17,9%-án fut, és az eggyel korábbi, Jelly Bean verziócsalád is csupán 56,5%-os részesedéssel bír. Ehhez persze hozzájárulhat az, hogy egyes gyártók nem teszik elérhetővé az akár csak kicsit régebbi készülékekre sem az újabb verziókat. Az iOS 7 minimum követelménye a 4 éve, 2010-ben megjelent iPhone 4, vagy a már több mint 3 éves iPad 2.

Android verziók

Adatok forrása: Apple, Google. Borítókép: Wired.