Google Bing Yahoo

Az Apple dobja a Google-t a Bingért vagy a Yahoo-ért?

#HÍREK
2014. 11. 26.
Várhatóan 2015 elején jár le az Apple és a Google szerződése, mely alapján a Google az alapértelmezett kereső mind iOS, mind OS X alatt a Safariban. Elképzelhetőnek tűnik, hogy az Apple nem hosszabbítja meg a korábbi szerződést, hanem új partner után néz.

A szerződést még 2007-ben, az első iPhone megjelenésének idején kötötte a két cég, azóta alapértelmezésben a Google-lel kereshetünk Mac-en és iPhone-on, de természetesen mindkét platformon kézzel átállítható a keresőmotor: választhatjuk a Yahoo-t, a Microsoft-féle Binget, illetve a DuckDuckGót. Ahogy közeledik a szerződés vége, a Microsoft és a Yahoo persze egyből meg is környékezte Eddy Cue-t, aki az Apple internetes szolgáltatásokért felelős alelnöke.

Cue állítólag azt mondta, hogy az Apple döntése két tényezőtől függ: egyrészt attól, hogy mennyire jó a termék – vagyis mennyire releváns találatokat hoz a kereső –, másrészt a keresések során megjelenő reklámok által generált bevételektől. Nem lenne idegen egyébként a Google lecserélése: 2013-ban az iOS 7 megjelenésével Siri már nem a Google keresőmotorját használja a válaszadásra, hanem a Binget – noha „manuálisan” továbbra is kerestethetünk vele a Google-ön a „search Google” paranccsal.

Ezen kívül az OS X Yosemite egyik új – nálunk sajnos nem elérhető – funkciója az interneten történő keresés volt, ami szintén a Bing találatait listázza, ráadásul ezt át sem tudjuk állítani a Google-re vagy a Yahoo-ra. A jelek alapján tehát a Microsoft áll nyerésre, bár a keresőháborúban a Yahoo is tesz lépéseket. Egyrészt, sikerült elérniük, hogy a Yahoo legyen az alapértelmezett kereső a Firefox böngészőben, másrészt már korábban is szóltak hírek arról, hogy Marissa Mayer, a Yahoo CEO-ja az iOS 8 megjelenése előtt próbálta meggyőzni az Apple vezetőségét arról, hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett a mobileszközökön. Noha ez végül nem következett be, a hírek szerint továbbra is bizakodóan tekintenek a jövőbe.

Marissa Mayer, a Yahoo CEO-ja. | Kép forrása: Iconhouse
Marissa Mayer, a Yahoo CEO-ja. | Kép forrása: Iconhouse

Azzal, hogy az Apple leváltaná a Google-t, valószínűleg jelentős hatást gyakorolna a keresőpiacra – még akkor is, ha a legtöbb felhasználó (köztük én is) egyből visszaállítaná a Google-t alapértelmezett keresőnek az eszközein. Az Apple évek óta próbál minél kevésbé függni a Google szolgáltatásaitól, ami a két cég közti versengés, illetve az Apple Androiddal kapcsolatos közismert álláspontja alapján nem meglepő. Az esetleges váltásnak tehát ez is az egyik oka lehet.

Persze a jól bevált és megszokott dolgok cseréje nem minden esetben sült el jól korábban. Azt még csak-csak megszokták a felhasználók, hogy az Apple dobta a gyári YouTube-alkalmazást az iOS-ből, a Google Maps leváltására megszületett Apple Maps azonban finoman szólva sem aratott osztatlan sikert. Várhatóan azért ha meg is változik az alapértelmezett kereső a Google-ről a Bingre, ezt valószínűleg bármikor visszaállíthatjuk.

Forrás: The Verge.