banksy-spybooth-cover

Az Apple is érintett a mostani WikiLeaks szivárgásban

#HÍREK
2017. 03. 08.

Több ezer CIA-dokumentum jelent meg az ismert kormányzati adatszivárogtató WikiLeaks oldalán. Az aktákból kiderül, hogyan töri fel a hírszerző ügynökség az okostelefonokat. Köztük az iPhone-t is!

Nagy most a botrány a tengerentúlon, ismét kiborult a kémkedés bili. Igaz, Snowden óta már nagyon senkit sem lep meg, hogy a CIA, vagyis az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség rendszerint lehallgatja és feltöri az állampolgárok készülékeit. A most közzétett, hatalmas mennyiségű fájl hitelessége egyelőre még nem teljesen tisztázott, de szinte biztosra vehető, hogy a bennük közölt módszerek és eszközök valamikor a CIA repertoárjában voltak.

A dokumentumok alapján az ügynökség egy külön egységet tartott fent a Center for Cyber Intelligence alosztályán belül, aminek feladata az iOS-t érintő zero-day exploitok feltárása volt. A kifejezést magyarul nulladik napi támadásnak nevezik, és lényege, hogy olyan biztonsági fenyegetéseket keresnek a rendszerben, amik még vagy nem ismertek, vagy nem kerültek publikálásra, vagy nem érhető még el hozzájuk a szükséges biztonsági javítás. Ezek a réseket ezután értelemszerűen megpróbálják adatszerzésre kihasználni.

WikiLeaks-Logo-Wallpaper

Az ügy természetesen igencsak kínosan érinti az Apple-t is, tekintve, hogy minden erejükkel a platform biztonságát igyekeznek kommunikálni a felhasználók felé. Most sem kellett sokat várni arra, hogy reagáljanak az ügyre. Közleményükben azt írták, hogy a kiszivárgott sebezhetőségek jelentős részét befoltozták már a legfrissebb iOS-ben. Hogy a „jelentős rész” kifejezés pontosan mit takar, nem tudjuk, de valószínűleg mostanra már egy horda programozót állítottak a hiányzó sebezhetőségek javítására.

Az Apple mélyen elkötelezett a felhasználók magánéletének és biztonságának biztosítása mellett. A jelenlegi iPhone-okba épített technológia a jelenleg elérhető legjobb adatbiztonsági eljárásokat használja, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

A termékeink és szoftvereink úgy lettek tervezve, hogy azok bármikor gyors biztonsági frissítéseket kaphassanak. A felhasználóink 80%-a a legfrissebb operációs rendszert használja. Első vizsgálataink alapján megállapítottuk, hogy a kiszivárgott sebezhetőségek nagy részét már patcheltük a legfrissebb iOS verzióban, de természetesen dolgozunk rajta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, javítsuk a többi azonosított fenyegetést is.

Mindig arra ösztönözzük a felhasználókat, hogy töltsék le az iOS legfrissebb verzióját, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a legújabb biztonsági frissítéseket használják – írta az Apple közleményében.

How-Apple-Takes-Care-of-Your-Security-and-Privacy-with-iOS-8-449821-2

Remélem ezek után senkit nem kell majd győzködni a legfrissebb verziók használatának fontosságáról. Bár valóban idegesítő az állandó noszogatás, úgy tűnik, nem hiába döntött emellett a módszer mellett az Apple.

Ha valaki belenézne a kiszivárgott (angol nyelvű) dokumentumokba, ezen a linken keresztül megteheti.

Forrás: 9to5mac