zoldalma

Az Apple Kínában is a fenntarthatóság mellé állt

#HÍREK
2015. 10. 22.

Egy ideje már tisztán látszik, hogy az Apple komolyan el kíván köteleződni a fenntarthatóság mellett, ami azt hiszem, mindannyiunknak csak jó lesz. Most Tim Cook csatlakozott egy igen előkelő társasághoz, aminek a célja a fenntartható kínai városiasodás elősegítése.

A Paulson Intézetet talán nem meglepő módon Henry Paulson bankár alapította 2011-ben, aki George W. Bush második elnöki ciklusa alatt az Egyesült Államok pénzügyminisztere, előtte pedig a Goldman Sachs befektetési vállalat CEO-ja volt. Az általa létrehozott intézetben jelenleg 19 amerikai és kínai (ténylegesen azonban globális és multinacionális) vállalat vezetője kötelezte el magát arra nézve, hogy mindkét országban előmozdítják és összekötik a gazdasági növekedést a környezettudatossággal. Míg kínai oldalon egyértelműen az alapvető környezetvédelmi lépésekre (tiszta levegő, természeti környezet megőrzése, fenntartható városok) koncentrálnak, addig amerikai részről az ebbe történő bilaterális befektetéseket ösztönzik.

Harbin, Heilongjiang. Kínai rendőr próbálja meg irányítani a forgalmat egy szmogos napon.
Harbin, Heilongjiang. Egy kínai rendőr próbálja meg irányítani a forgalmat egy szmogos napon.

A tét nem kicsi, ugyanis ha most a teljes kínai középosztály úgy döntene (és lenne rá lehetősége), hogy olyan életszínvonalat akar magának, mint a nyugatiak (pl. robbanómotoros autót), akkor a Föld nevű bolygó gyakorlatilag lehúzhatná a rolót. Az intézet fő célkitűzéseit röviden így foglalja össze:

Hisszük, hogy a tiszta, fenntartható környezet elengedhetetlen egy vibráló, versenyképes gazdasághoz. Környezetvédelmi és gazdasági szakembernek együtt kell dolgozniuk, hogy olyan gazdasági növekedést érjünk el, ami nem károsítja a környezetet.

Az intézet tagjai többek között az alábbi CEO-k: Mary Barra (General Motors), Carlos Brito (Anheuser-Busch InBev), Jack Ma Yun (Alibaba), Doug McMillon (Walmart), Virginia M. Rometty (IBM) – és ezek csak azok, akik ismerősen csenghetnek nekünk. Hozzájuk csatlakozott most Tim Cook, aki ezt mondta:

Tim Cook, Washington, D.C.,  2015. október 1.
Tim Cook, Washington, D.C., 2015. október 1.

Az Apple elkötelezett az iránt, hogy teljes működését 100 százalékosan megújuló energiaforrásokból biztosítsa, és nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy csökkentsük a károsanyag kibocsájtásunkat a globális logisztikai ellátóláncban is. Örömmel veszünk részt a Vezérigazgatói Tanács azon erőfeszítéseiben, hogy segítsük Kína zöld átalakulását, és hogy elérjék a kitűzött alacsonyabb szén-dioxid-kibocsájtási szintet.

A Tanács október 22-én tartja legközelebbi ülését Pekingben, ahova Tim Cookot is várják.

Források: AppleWorld.Today, iMore, Paulson Institute