Touch ID

Az Apple továbbfejlesztheti a Touch ID-t

#HÍREK
2015. 05. 15.

Az utóbbi időben az Apple tényleg sok energiát fektet a meglévő alkatrészek és termékek fejlesztésébe. Új szabadalmat nyújtott be a cég nem is olyan rég, például az érintőképernyőre is. Most viszont a Touch ID kapott olyan újítást, amivel megkönnyítené az Apple termékek használatát. A fejlesztés lényege, hogy a szenzor az ujjunk mozgatását is figyelné, ezzel biztosítva egy új irányítási módszert néhány funkciónak.

A Touch ID jelenleg is nagyon pontosan működik és nagyban felgyorsítja a telefon feloldását, főleg, ha hosszú jelszót állítottunk be a készülékünkre. A megjelenésekor sokan gondolták úgy, hogy ez csak egy látványos módja lesz a készülék feloldásának, de a hétköznapi életben nem tudna zökkenőmentesen működni. Ennek ellenére viszont tényleg hasznos és hiánypótló. Sőt, ezzel az újítással még hasznosabbá válna, hiszen így módja nyílna az Apple-nek a multitasking tovább fejlesztésére is.

A most előterjesztett szabadalomban ugyanis arról írnak, hogy az ujjlenyomat-olvasó mellett helyet kapna egy olyan szenzor a Főgombban, ami azt figyelné, hogy melyik irányból melyik irányba mozgatjuk a szenzor fölött az ujjunkat. Ez azért lenne hasznos, mert így akár több képernyő között lapozhatnánk az iOS-ben, ha vízszintesen mozgatjuk az ujjunkat. Sőt, a Click Wheelhez hasonló köröző mozgást is elő lehetne idézni vele, és egy teljesen új funkciót is tudnánk használni vele. Ezáltal a kezelőfelületen több dolgot is el tudnánk emellett érni, anélkül, hogy a magához a képernyőhöz hozzáérnénk.

Touch ID szabadalom

 

Ez például egy iPadben szerintem igen hiánypótló lehetne, hiszen ezáltal egy jól kezelhető és megbízható osztott-képernyős multitasking felületet tudna készíteni az Apple. Persze a szabadalom felhasználásáról még ténylegesen nincs is információ, még annyi sem, hogy a következő generációs készülékek egyáltalán megkapják-e. Arra sincs semmi konkrét utalás – az egyébként 339 oldalas – dokumentumban, hogy mire fogja felhasználni az új lehetőségeket az Apple. Tehát az, hogy a fejlesztés valójában egy újfajta multitasking közeledését jelzi, csak a szakértők spekulációja.

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire lesz a hétköznapi életben használható, hogy a telefon vagy egyéb készülék feloldása után az ember elkezdi simogatni a Főgombot. Az iOS rendszere ugyanis, már most is annyira jól van kialakítva, hogy csak magával az érintőképernyővel is tökéletesen lehet irányítani. Szóval, ha az iOS-ben nem lesz komoly változás, akkor elképzelhető, hogy ez egy olyan szabadalom lesz, amit ténylegesen csak nagyon kevés felhasználó fog használni. Legrosszabb esetben pedig nem is látjuk majd viszont egy termékben sem.

Forrás: Cult of Mac