Blockr

Az Axel Springer ismét reklámblokkolók fejlesztőit perli

#HÍREK
2015. 11. 24.
A német médiaóriás, az Axel Springer – mely jelentős szereplője a hazai sajtópiacnak is – régóta folytat harcot a különböző reklámblokkolók ellen. Most úgy tűnik, az asztali megoldások után ezt a küzdelmet kiterjesztik a mobilplatformokra is, például az iOS 9-re.

Az iOS 9 egyik jelentős újítása volt, hogy mostantól külső fejlesztők is készíthettek különböző tartalomblokkoló alkalmazásokat, amik a gyári Safari böngészőben, vagy a Safari motorját használó alkalmazáson belüli böngészőkben működtek. Az új operációs rendszer megjelenése után egyre-másra jelentek meg a különböző megoldások, köztük volt olyan is, ami nagy visszhangot váltott ki – például a Macro Arment által fejlesztett Peace.

Egy ilyen tartalom- és reklámblokkoló a Blockr is, amit a német Tim Pollert és Arno Appenzeller fejlesztett. Nem a legnépszerűbb a kategóriájában, de Németországban egész szép helyezéseket ért el az App Store toplistáján. Ez feltűnhetett az Axel Springernek is, a fejlesztők egyszer csak egy levelet kaptak a kiadóvállalat jogi képviselőjétől, hogy szüntessék be az alkalmazás fejlesztését és árusítását, mivel az képes reklámokat blokkolni a Die Welt weboldalán.

A Blockr app.
A Blockr app.

Az ügy végül a bíróság elé került. Az első meghallgatásra november 19-én került sor, ahol a Blockr csapatának ügyvédei elmondták, teljesen legális az alkalmazás árusítása, a felhasználók pedig teljesen önkéntesen dönthetik el, hogy le akarják-e tölteni vagy sem. A bíróság első körben nekik adott igazat, valamint hozzá tették, hogy az Axel Springer számára más lehetőségek is vannak a helyzet kezelésére, mint ahogy korábban volt is már példa erre – például volt, hogy kizárták az általuk üzemeltetett weboldalakról azokat a felhasználókat, akiknél reklámblokkoló futtatását fedezték fel. A döntés nem végleges, erre majd várhatóan december 10-én kerül sor.

Nem ez az első eset, hogy az Axel Springer háborút indít a reklámblokkolók fejlesztői ellen. Nemrég az Eyeo nevű fejlesztőcég – ők fejlesztik az egyik legnépszerűbb ilyen megoldásnak számító Adblock Plust – nyert pert ellenük. A német bíróság akkor kimondta, hogy a reklámblokkoló böngészőkiterjesztés nem sértette meg a törvényeket.

Forrás: TechCrunch.