cover_kapitany

Az El Capitan rejtélyei

#HÍREK
2015. 06. 26.

Az iOS 9 forráskódjában lehetett utalásokat találni arra, hogy egy új felbontású iPad Pro érkezik hamarosan. Viszont az új operációs rendszerek közül nem csak az iOS 9 tartogat meglepetéseket. Az El Capitan forráskódját tüzetesen átvizsgálva ugyanis sok érdekességet találhatunk. Az új fejlesztői béta verzió ugyanis két teljesen új termék érkezését sejteti. Az egyik érkezésére számítani lehetett, a másik viszont kifejezetten izgalmas.

Az valószínű volt,hogy 21,5 inches iMac fog kapni egy Retina változatot is, mert a 27 inches iMacnek is van Retina kijelzős „testvére”. Az El Capitan viszont most megerősítette ezt a feltételezést, hiszen az új operációs rendszer már támogatni fogja a 4096 px x 2304 px felbontást, ami egyértelműen egy 4K kijelző érkezését jósolja. Az pedig teljesen logikus lenne, hogy a kisebb méretű kijelzőt készítik el 4K felbontásúra, a nagyobb kijelzőméretű  27 inches iMac Retina, pedig megmarad az 5K felbontásúnak. Ez utóbbi sokak számára elérhetetlen áron van, az új modell pedig (ha nem is sokkal, de) olcsóbb lesz, ami remélhetőleg már több ember számára lesz megfizethető.

retina
A kijelölt sor tartalmazza az új felbontást, ami még a Yosemite-ben nem volt.

De nem csak látványban nyújthat majd többet az új iMac. A kódot tovább vizsgálva találunk még újdonságot. Mégpedig a támogatott GPU-k listáját. Az új Intel chipsetről már hallhattak azok, akiket érdekelnek a hardverekkel kapcsolatos hírek. Az Iris Pro 6200ú egy Broadwell integrált grafikai processzor, ami hihetetlen teljesítménnyel bír, és nagyjából a hónap elején került piacra.

chips

Ha a kijelölést jobban megnézzük, láthatjuk az AMD Radeon R9 széria új tagjait (M380, M390, M395, M395X). Ez a négy sor is új hardvert ígér, amivel valószínűleg megtudjuk majd spékelni az új iMac-et. A kódsorokban rejlő információkat egyébként Pierre Dandumont francia úságírónak köszönhetjük.

screenshot-2015-06-25-10-11-10

A lényeg viszont most jön. Egy új kext-et kapott az El Capitan, ami azt sugallja, hogy az Apple tényleg dolgozik egy Bluetooth-os távirányítón. Ha a fájlt jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy egy olyan eszközről van szó, ami vezeték nélküli Bluetooth kapcsolattal tudja majd az eszközöket irányítani. Az fájl alapján az új eszközben egy Multi-Touch Trackpad lesz, amivel képesek leszünk görgetni is. Sőt, a kext fájlban a Force Touch és teljes körű Siri támogatás is van. Elképzelhető, hogy ez az új Apple TV érkezését jósolja, de igazából még bármi más haszna is lehet ennek a fájlnak.

Forrás: 9to5Mac