el-nino-cover

Az El Niño lecsap a Szilícium-völgyre?

#HÍREK
2015. 11. 19.

Az El Niño-jelenség, bár a Föld időjárásának részben természetes velejárója, sokszor kiszámíthatatlan, és nagyon veszélyes. Mivel a komolyabb országok biztonsági szolgálatainak az a feladata, hogy mindenre fel legyenek készülve – így akár a zombiapokalipszisra –, ezért nem meglepő, hogy számolnak azzal is, mi történne akkor, ha víz alá kerülne a Szilícium-völgy egy része.

A 3-7 évente, először a dél-amerikai partoknál jelentkező El Niño (spanyolul fiúcska, ami Jézusra utal) lényege, hogy a keletről nyugatra tartó Egyenlítői-áramlat miatt elsodródó vizet a sarkvidékekről érkező hideg víz, a Humboldt-áramlat váltja fel, ami kiváló a halászatnak, ugyanakkor a nedves légtömegeket az óceán felé löki, így hűvös és száraz éghajlat alakul ki. Igen ám, csak amikor túlságosan erős az Egyenlítői-ellenáram, nem tud felszínre törni a hűvösebb víz, viszlát halak, helló sok-sok csapadék.

Ez így leegyszerűsítve nem tűnik veszélyesnek, azonban ha hozzávesszük, hogy emiatt országokban gazdasági problémák (kieső halászat), netán éhezés alakulhat ki, ill. a megszokott időjárást durva szélsőségek válthatják fel (extrém szárazság, árvizek), úgy rögtön kiderül, hogy ez nem játék. Mindennek továbbgyűrűző hatásai vannak, ugyanis ahol szárazság van, ott erdőtűz lesz, ahol pedig árvíz, ott elrohadhat a termés, de a hideg-meleg levegő áramlásának a felborulása hurrikánokat, szélviharokat is eredményezhet. A tudományos kiselőadás végén joggal merül fel a kérdés, hogy jön ide az Apple? Így:

Kép: San Francisco Business Times
Kép: San Francisco Business Times

Kalifornia államot 5 éve kitartó és súlyos szárazság sújtja, azonban ez most az El Niño miatt egy csapásra radikálisan megváltozhat. Emlékeztek még micsoda szárazság és nagy meleg volt idén nyáron idehaza? Hát amikor egy nap alatt leesett egy-másfél hónapnyi csapadék, és csónakázni lehetett egyes budapesti utcákon? Valami ilyesmi történhet az amerikai nyugati parton, csak kicsit más léptékben. A Sierra Nevada hegységben már így is hatalmas mennyiségű hó esett, ami ha elolvad, és egyéb csapadékkal találkozik, óriási kockázatot jelent az öbölmenti gazdaságnak, hisz, ahogy a fenti térképen is látszik, a világ vezető tech cégei költöztek a part közelébe. A kockázatelemzést nem a helyi bulvárlap készítette, hanem az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal (U.S. Federal Emergency Management Agency).

És hol marad az Apple a térképről? A beszámoló szerint a cupertinói központi irodák a kríziszónán kívülre esnek, ahogy az épülő Campus 2 is. Pár szerverpark a piros zónán belül található, de az aktív iCloud adatközpontok más államokban működnek. Ugyanakkor ha valóban beüt a krach, és elönti a víz a Szilícium-völgyet, annak a hatását mindenki meg fogja érezni, még ha az Apple képes is lesz valamelyest szárazon megúszni.

Források: Apple Insider, San Francisco Business Times