imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kedvezményes akkumulátor csere!

Hozdd be készüléked bármely iSTYLE szervizbe

Tim Cook sziluett

Az ember, akivel még az Apple sem babrálhat ki


Na ki az? Hát maga a nagyfőnök, Tim Cook. Persze ez azért így nem teljesen igaz, hisz nem ő határozza meg a saját fizetését, de egész simán sikerült pótolnia a tőle eleső milliókat.

Tim Cook, úgy tűnik hamar orvosolta a kincstári hiányt, miután az Apple rendesen megvágta az ő és a vezetőség több tagjának is a prémiumát. Már akkoriban sem tudtuk sajnálni igazán a 1,5 millió dolláros vesztesége miatt, főleg azért sem, mert pont tavaly volt 5 éve, hogy az Apple élén áll, ezért ezt a cupertinói vállalat 106 millió dollárnyi részvénnyel honorálta neki.

Steve Jobs, a géniusz

Sőt, ismerünk az Apple történetében olyan embert is, aki még nála is kevesebbet kapott Apple CEO-ként. Ő Steve Jobs volt, aki egy jelképes 1 dollárost vett fel fizetségként. Valahogy az ő figyelmét a részvények sokkal jobban lekötötték. Minél nagyobb részvényopciókat kapott, annál jobban motivált volt abban, hogy a cég jó munkát végezzen és a vásárlók szeressék a termékeiket. Ezáltal a részvényeseknek, így az alkalmazottaknak is több jutott.

Persze Mr. Cookot sem kell félteni, mivel több, mint 1 millió részvénnyel rendelkezik jelenleg. Az még gombócból is sok, nemhogy Apple-részvényből. Körülbelül 121 millió dollárt ér a vezér részesedése. Szóval ahelyett, hogy bárkire is ráborította volna az asztalt az Infinite Loopon, higgadtan csinált 3 napon keresztül egy-egy tranzakciót. Mindegyik esetén 10 000 részvényt adott el, így összesen 30 000 ezret, amiért cserébe 3,6 millió dollárt kapott. Ilyenkor jön rá az ember, hogy ha 5 év alatt megduplázza egy cég értékét, akkor valamit mégiscsak jól csinál.

Tim Cook adománya

Persze szeretünk mások zsebében turkálni és jól megmondani a véleményünket a hasonlóan gazdag emberekről. De a temérdek pénz sok felelősséggel is jár, például abban, hogyan mutatsz példát a hasonló helyzetben lévőknek. És Tim Cook sosem fukarkodott, ha adományozásról volt szó. Szépen fokozatos 200-300 ezer dollárokat, majd 5-6 milliókat adott jótékony célokra. A nyáron pedig azt is bejelentette, hogy a vagyona teljes egészét (akkori 800 millió és 1 milliárd dollár közti összeg) fokozatosan el kívánja adományozni. Kivéve azt a pénzt, amit a 10 éves unokaöccse egyetemi taníttatására különített el korábban.

Ám Cooknak volt egy ennél is sokkal komolyabb morális cselekedete. Amikor az Apple irányítását átvette Steve Jobstól, akkor első dolga volt felállítani a cég belső adományrendszerét, aminek a segítségével a munkavállalók mára már megduplázták a fizetésükből jótékony célra fordított összeget. Éppen ezért nem valószínű, hogy azért adta el részvényeinek egy kis hányadát, mert szűkösnek vélte a havi büdzsét.

Több Apple-vezetőnek is druván megvágta a fizetését a cég

Arról nincs információ, hogy a vezetőség többi tagja miként pótolta a kieső milliókat. Hiszen átlagosan 10-15%-kal mindenkinek visszavették a pénzét, miután az Apple csak egy aránylag gyengébb évet tudott produkálni. Azonban nem Tim Cook bukta a legnagyobbat, gyakorlatilag eddig is ő vitte haza a legkevesebbet. Luca Maestri, Angela Ahrendts, Eddy Cue, Dan Riccio és Bruce Sewell mind-mind több mint kétszeres pénzt keresnek az Apple CEO-jánál. Bár az is igaz, hogy ők nem rendelkeznek akkora halom részvénnyel sem, mint Cook bácsi.

Forrás: Apple Insider

Apple Watch Series 3

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!