Orosz kérés az Apple részére

Az orosz kormány az Apple forráskódjait kéri

#HÍREK
2014. 07. 30.
Az orosz Hírközlési és Tömegkommunikációs Minisztérium azt javasolta az Apple számára, hogy fedje fel a szoftverei forráskódját egy kormányzati vizsgálat számára. Az orosz kormányzat arról szeretne megbizonyosodni, hogy az amerikai hírszerzési szervezetek nem kémkednek az Apple eszközei segítségével.

Az orosz hírközlési miniszter, Nyikolaj Nyikjforov ugyanezzel a kéréssel fordult az SAP felé is. Állítólag hármasban találkoztak a hónap elején: az SAP orosz igazgatója, a miniszter, valamint az Apple részéről Peter Engrob Nielsen, aki a cég oroszországi működéséért felel. Nyikjforov az alábbiakat nyilatkozta az esetről:

Edward Snowden 2013-as szivárogtatásai, és az amerikai hírszerzési szervek idei nyilatkozatai alapján komolyan aggódunk az idegen szoftverek és hardverek megbízhatóságával kapcsolatban. Természetesen azok a cégek nem titkolnak semmit, akik megosztják velünk a programjaik forráskódját. Akik azonban nem működnek együtt ebben a kérdésben Oroszországgal, valószínűleg rejtett funkciókat használnak a termékeikben.

Hasonló kérés érkezett még 2010-ben a Microsofthoz is, akik meg is osztották a Windows 7, Windows Server 2008 R2, Microsoft Office 2010 és Microsoft SQL Server forráskódját az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB). Az oroszok az Apple esetében egyébként az iOS és az OS X forráskódjába szeretnének betekintést nyerni.

Pár hete a kínai kormány is aggodalmainak adott hangot az Apple szoftvereivel kapcsolatban, konkrétan a helymeghatározást illetően. A cég akkor azt mondta, hogy teljes mértékben elkötelezett a felhasználói irányában, és hogy „az Apple sosem működött együtt egyetlen ország kormányzati szerveivel sem annak érdekében, hogy termékeink vagy szolgáltatásaink adatai hozzáférhetőek legyenek számukra”.

Vajon az orosz kormány is ezt a választ kapja?

Forrás: AppleInsider. Borítókép: Business Insider.