apple_store_putyin

Bezárt az oroszországi online Apple Store

#HÍREK
2014. 12. 17.

Az Apple átmenetileg bezárta oroszországi internetes áruházát az orosz valuta rendkívüli értékvesztése miatt. Kérdéses, hogy milyen megoldással fog újraindulni az orosz áruház, a helyi kereskedőktől minden esetre elkapkodták az iPhone-okat és iPadeket.

Szerda reggel óta a termékfrissítésekről jól ismert üzenet fogadja az Apple oroszországi webshopjának látogatóit: hamarosan visszatérünk, frissítjük az áruházat. Csakhogy minden jel arra utal, hogy ezúttal nem új termékek vagy szolgáltatások kerülnek a kínálatba, sokkal inkább a rubel összeomlás-közeli értékvesztésére reagált így az Apple.

Oroszország gazdasága komoly veszélyben van, és ennek legsúlyosabb következményei bizonyára túlmutatnak az Apple termékek piacán, ennek ellenére figyelemre méltó lépés ez a cupertinói cégtől. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy az eseményt először nem egy tech híroldal írta meg, hanem a Bloomberg, és azóta számos jelentős hírügynökség is átvette a hírt.

Az intézkedések végkimenetelét csak megtippelni tudjuk, talán még az Apple vezetői sem biztosak abban, hogy mi jelenthet megoldást a kellemetlen orosz viszonyokra. Az viszont boritékolható, hogy ha a közeljövőben újraindítják az orosz webáruházat, az egyben jelentős áremelést is fog jelenteni minden az orosz felhasználók számára.

A Bloombergnek Alan Hely, az Apple egyik szóvivője egy e-mailben megerősítette az intézkedés okát:

Az oroszországi online áruházunk jelenleg nem elérhető az árazás felülvizsgálata miatt.

A várható áremelésre azonnal reagált a piac: helyi tudósítások szerint egyszerűen elkapkodták a kiskereskedők iPhone és iPad készleteit. Vélhetően a vásárlók túlnyomó többsége a rubel további gyengülésére spekulál, és arra számít, hogy hamarosan hatalmas profittal adhat tovább a ma még nyomott áron beszerzett készülékeken.

Az orosz pénznem instabilitását figyelembe véve nem túlzás azt állítani, hogy akár nagyobb biztonságot is jelenthet, ha valaki iPhone-okba és egyéb Apple termékekbe fekteti a pénzét átmenetileg, mintha tétlenül várja, hogyan alakul az árfolyam. A Gigaom szerint az így beszerzett iPhone-ok értékállóbbak lehetnek az aranynál is.