cover_chromesecurity

Biztonságosabb lett a Chrome for iOS

#HÍREK
2015. 11. 17.

A Chrome böngésző egyik órási előnye, hogy folyamatosan frissül, és az egyes frissítésekkel mindig kiszűri a potenciális veszélyforrásokat. Ez elengedhetetlen, hiszen több platformon is lehet használni, és nagyon kényelmessé teszi az internethasználatot, hogy minden adatunkat szinkronizálja. Szerencsére az iOS rendszerén nem kell félteni a támadásoktól, hiszen rendszerszintű védelemmel futtatja az alkalmazásokat.

Adatlopási kísérletek viszont sajnos rendszeresen vannak, és annak ellenére, hogy az Apple gyorsan reagál az ilyen potenciális veszélyekre, a Google úgy döntött nem kockáztat. Ez már csak azért is vicces, mert pont ez a cég ismert arról, hogy szereti a felhasználói adatait elraktározni magának. Ettől függetlenül az határozottan jó, hogy valahogy mégis védik a felhasználók érdekét.

Első ránézésre nem sok változott a Chrome-on.
Első ránézésre nem sok változott a Chrome-on.

Egész konkrétan a biztonság növelése azt jelenti, hogy a Chrome teljesen megszüntette a harmadik féltől származó billentyűzetek támogatását. A következő frissítéstől tehát, csak és kizárólag az Apple által készített beépített billentyűzeteket lehet használni majd, beleértve természetesen az Emoji billentyűzetet is. Ez rossz hír lehet azoknak, akik beviteli módként nem az eredeti billentyűzetet használják, hanem egy harmadik féltől származó alternatívát.

Az új verzióban nem fogunk tudni átváltani külső billentyűzetre.
Az új verzióban nem fogunk tudni átváltani külső billentyűzetre.

Egy másik magyarázata volt a tiltásnak, hogy a korábbi verziókban, ha valaki harmadik féltől származó billentyűzetet használt, akkor a Chrome egyszerűen kifagyott. Én ilyennel nem találkoztam (bár tény, hogy nem sokáig használtam külső billentyűzetet). Így viszont a hiba forrása gyökerestül megszűnt, az új verzióban ugyanis lehetőségünk sem lesz átváltani egy külső fejlesztésű billentyűzetre. A tiltás egyébként nem csak iOS 9-en lép érvényben, hanem iOS 8-on is, új billentyűzeteket ugyanis az iOS 8 óta telepíthetünk és használhatunk.

A fejlesztők egyébként régóta ígérik, hogy a Chrome egyik frissítésében megjelenik a 3D Touch támogatása is, mellyel új lehetőségek jelennek meg az alkalmazásban. Ez tényleg hiány cikk azoknak, akik iPhone 6s-t használnak, hiszen a legismertebb alkalmazások egy része már támogatja ezt az új funkciót. Akik nem tudnak várni, azoknak már elérhető a TestFlight Beta Chrome, amely már támogatja a 3D Toucht. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a béta szoftverek még sok hibát tartalmaznak.