iCloud Photos feltöltés

Böngészőből is feltölthetünk képeket az iCloud Photosba

#TIPPEK
2014. 11. 24.
Nagyjából két hete kezdte el tesztelni az Apple az iCloud.com online felület egyik újítását a felhasználók számára is nyilvánosan elérhető beta.icloud.com oldalon, nemrég pedig élesbe is tették a funkciót: mostantól a böngészőnkből is tölthetünk fel képeket az iCloud fotógyűjteményünkbe.

Az iCloud Photo Library az iOS 8-cal érkezett meg az iPhone-okra és iPadekre, az OS X támogatottságot pedig az Apple által 2015-re ígért új mac-es Photos app fogja jelenteni. Addig is, egy egyszerű böngészőből is elérhetjük a felhőbe feltöltött képeinket, mostantól pedig fordítva is működik a dolog, vagyis a számítógépünkről is tölthetünk fel képeket, amik aztán automatikusan szinkronizálódnak például az iPhone-unkkal.

Így mostantól könnyedén juttathatunk el képeket gyakorlatilag bármilyen számítógépről a telefonunkra anélkül, hogy kábelezni kéne, vagy AirDropon dobálnánk a fájlokat – PC-kről ez az újdonság praktikus lehet. A használatához mindössze be kell jelentkezni az iCloud.com-on, majd a Photos alkalmazást kiválasztva a böngészőablakunk jobb felső sarkában megjelenik az Upload menüpont.

iCloud Photos upload

Erre kattintva a felugró ablakban kiválogathatjuk azokat a képeket, amiket fel akarunk tölteni, és gyakorlatilag ennyi a teendőnk, a fájlok feltöltése után hamarosan megjelennek a képek az iOS-eszközeinken is (persze ha korábban bekapcsoltuk a béta iCloud Photo Library funkciót). A képeket egyébként simán rádobhatjuk böngészőablakra is, ugyanúgy feltölti majd azokat.

Azért vannak még hiányosságai az újdonságnak: egyelőre például csak JPG-fájlokat tölthetünk fel, vagyis videókról ne is álmodjunk, de még csak PNG-fájlokról sem, ami abból a szempontból furcsa, hogy az iOS és az OS X által készített képernyőfotók is ebben a formátumban vannak. Ezen kívül nekem voltak problémák a feltöltéssel is, sokszor kapok hibaüzenetet, miszerint hálózati problémák miatt sikertelen volt a művelet, noha a „csík végigmegy”, a képeket pedig simán tudom böngészgetni és le is tudom tölteni őket. Mondjuk a szolgáltatás elvileg egyelőre teszüzemben fut, erre hívja fel a figyelmet az ikonon található szép sárga-piros „beta” felirat is. Úgyhogy a jövőben remélhetőleg folyamatosan javítgatják a bugokat.