Apple Írország

Brüsszel rászállt az Apple-re írországi bázisa miatt

#HÍREK
2015. 12. 15.

Cork Írország második legnagyobb települése a főváros Dublin után, a sziget déli részén található, és a Szent Finnbar katedrális vagy a Vörös-apátság mellett valószínűleg az ott található európai Apple bázis miatt híres.

A több mint 4000 embernek munkát adó üzem (ahova korábban bejutott  az Irish Examiner nevű lap egy munkatársa) az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, továbbá az Apple 2009 óta összesen 100 millió eurót (közel 31 milliárd forintot) fektetett be a helyszínen, szerepe az ír gazdaságban sem elhanyagolható. Ez a világ egyetlen olyan, az Apple tulajdonában lévő gyára ahol iMaceket gyártanak. Azonban az Európai Bizottságot nem ez érdekli, hanem az a különleges elbánás, amiben az ír kormány az Apple-t részesítette. Brüsszelben jelenleg is vizsgálják, hogy az európai joggal és versenyszabályozással összhangban történt, hogy az Apple 10%-os adókedvezményt kapott az ír kormánytól, ami feszegeti a határokat, mert ezáltal az állam direkt beavatkozott a gazdaságba és versenyelőnybe hozott valakit a konkurenciával szemben. Kvázi így találta jogellenesnek majdnem négy éve az Európai Bizottság azt is, ahogy a magyar állam százmilliárd forinttal akarta „kimenteni” MALÉV-ot. A többi már történelem, a MALÉV csődbe ment.

eur-commission

A vizsgálat még 2014-ben indult, mivel azonban jövő februárban választások lesznek Írországban, ezért valószínűleg addig nem fog döntés születni az ügyben, amit az ír kormány sem siettet túlzottan. Pedig ha az Európai Bizottság elmeszeli a megállapodást, az azt jelenti, hogy az Apple-nek iszonyatos mennyiségű plusz (elmaradt) adót kell befizetnie, és az már csak érdekesség, hogy ezért jogi szempontból az ír kormány lesz a felelős. Az ír ellenzéknek pedig remek politikai eszközt és üzenetet adnak a kezébe, hogy egy nagy multinacionális vállalat mennyi pénzt nem fizetett be a közös kasszába – a végrehajtó hatalom tudtával és segedelmével. Hasonló vizsgálatokat indított korábban Brüsszel a Starbucks, a McDonald’s és a Fiat ellen Luxemburgban és Hollandiában, ahol meg is állapították a visszaéléseket. Az Apple és az ír kormány tiltakozik, és azt mondják az utolsó fórumig harcolni fognak a jogszerűség bebizonyításáért.

tim-cook-looking-worried-or-sad-6

Kérdés, hogy ha így alakul, akkor vajon Tim Cook, aki nemrég látogatta meg az üzemet, betartja-e a szavát, hogy 2017-ig további ezer munkahelyet teremtenek Corkban…

Források: Financial Times via 9to5Mac