imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kedvezményes akkumulátor csere!

Hozdd be készüléked bármely iSTYLE szervizbe

Brutális klikkfarmot kapcsoltak le Ázsiában


Mire kellhet otthon közel 500 iPhone és 350 ezer SIM kártya? A thai rendőrségnek köszönhetően most egy dübörgő, ám titokzatos üzletbe nyerhettünk bepillantást.

Az internetes üzlet kemény világ. Egyre nagyobb teret nyer a gazdasági életben, azonban így a verseny is egyre kiélezettebb. Régen még egyszerűen csak nyitottál egy boltot, amilyen még nem volt a környéken, és aztán a helyiek idővel úgyis odaszoktak. Ha nem ment, esetleg körbedobáltátok szórólappal a telepet.

Azonban egyre több üzlet jön rá, hogy valahogy azért illene jelen lenni a neten is. Ha más nem, egy ismerős segít összerakni valami kezdő weboldalt. Vagy még egyszerűbb: csináljunk egy Facebook oldalt! Igen ám, de hogyan szerzed meg az első ezernyi kritikus követőbázisod? Hiszen milyen rosszul mutat, hogy neked helyi boltként csak 100 lájkolód van, míg a konkurens világcég több tízezerrel bír. Az egyenes út hosszú és izzadtságos. Inkább vegyünk lájkot!

Mi sem egyszerűbb megoldás ennél. Csak felugrasz egy olyan oldalra, mint például a fiverr.com, és megszámlálhatatlan szakértő ajánlja szolgáltatásait, amivel a teljes online jelenléted világverő lesz. Ráadásul fityingekért: többezer lájkolót kínálnak 5 dollárért. Sok százan fogják lájkolni a posztjaidat, és ez még kétezer forintodba sem kerül. Sőt, ez nem az a biznisz, ahol egy százdolláros szoftvert használnak, és ötperces munkával pörgetik át a szöveged 100 különböző oldalra. Nem, itt valós embereket ígérnek!

De tényleg igazi emberek kattintanak? Nem csak egy botot programoznak be? Egyáltalán, hogyan kivitelezhető egy ilyen?

Szóval így. A fenti videó Thaiföldön készült, ahol a rendőrség lecsapott három kínai “üzletember” által üzemeltetett klikkfarmra. Először még úgy gondolták, hogy egy illegális call center ellen indul a razzia, ám végül kiderült: a kínai Facebookon, a WeChaten generáltak akciót, hogy segítsék az eladásokat.

Nem semmi installáció a 474 iPhone-ból összerakott klikkállomás. Még akkor is, ha ügyesen a kisebb 4S, 5C és 5S modelleket használták. A “munka” pedig monoton: csekkolni a scriptekeket a gépen, klikkelgetni a sok képernyőn nem annyira izgi feladat. Már talán épp legyintenénk is, mire olvassuk: a három úriember ezért havi kb. 4 400 dollárt, vagyis 1,2 millió forintot vágott fejenként zsebre. Mivel valószínűleg a nettó és a bruttó itt megegyezik, így elég kellemes megélhetésnek tűnik.

Azért a hűtéstechnika itt is fontos (forrás: Facebook).

A hatóságok azonban most véget vetettek ennek az akciónak. Ami pedig még megdöbbentőbb szám, hogy a telefonok mellett lefoglaltak 347 200 SIM kártyát is. Ez pedig a képek alapján már súlyra se lehet semmi. Ráadásul közel rádupláznak arra a magyar hajléktalanra, aki kétszázezer SIM kártyát spájzolt be a Magyar Telekomtól. Kellett a sok friss szám, no.

SIM kártyát valaki? (Forrás: Facebook)

 

Ennyi telefon fényénél sokat spórolhatunk a világításon (Forrás: Facebook).

Hogy hány ilyen klikkközpont “segíti” a nyugati üzletek “marketingjét”, arról sajnos nincs hivatalos információ (bár, ha ennyi SIM kell hozzá, talán nem bírná a SIM-gyártó üzletág túl sok ilyen üzem ellátását…). De amíg találnak majd elég balekot, biztosak lehetük benne, hogy számuk nem fog csökkenni.

Forrás: Bangkok Post

Ha szívesen olvasod a techvilág ehhez hasonló, színesebb történeteit, mindenképp csekkold rendszeresen az új Shuffle részlegünk.

Szezonvégi kiárusítás

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!