Zafír vs. Gorilla Glass

A Corning szerint nem jó a zafír (videó)

#HÍREK
2014. 07. 15.
A Corning kiadott egy videót, amiben azt szeretnék demonstrálni, hogy az általuk gyártott speciális üveg, a Gorilla Glass mennyivel ellenállóbb, mint a zafír. Ha még emlékeztek, nemrég Marques Brownlee egy videóban nyúzott egy darab zafírüveget, ami állítása szerint az iPhone 6 kijelzőjét védő üveglap lesz. Nyilván az ott látottak nem dobták fel a Corning napját.

Mára gyakorlatilag iparági szabvánnyá vált a Gorilla Glass, mely a harmadik generációjánál jár. A legtöbb okostelefon előlapja (és esetleg hátlapja) ebből az anyagból készül, ami a Corning szerint a létező legellenállóbb üveg, jól bírja a karcolásokat és az erőteljes nyomást, ütéseket. Hogy bizonyítsák, mennyivel jobb a Gorilla Glass mint a zafír, készítettek egy videós tesztet is, amiben mindennapos karcolásoknak teszik ki a két anyagot, majd egy géppel nyomás alá helyezik őket:

Nekem a videóból nem derül ki egyértelműen, hogy a karcolásokat melyik anyag bírja jobban, a bemutatott zafír viszont valóban kisebb erőhatásra törik el (73 kg, miközben a Gorilla Glass közel 200 kg-nál is bírja még). Persze furcsán nézne ki, ha a Corning tesztjében nem a Gorilla Glass nyerne. Nem tudni, pontosan milyen zafírüveget használnak, de az tisztán kivehető, hogy a tesztalany nem a korábbi videóban is látott állítólagos iPhone 6 előlap, ami akkor elég hajlékonynak tűnt (amiből persze nem következik az, hogy nagyobb erőbehatásra ne törne el).

Mindenesetre azért szerintem vicces, hogy a Corningra is ilyen hatással vannak az iPhone 6-híresztelések, mikor egyáltalán nem biztos még a zafír használata az Apple következő telefonjában… Vagy a Gorilla Glass gyártója sejt valamit az Apple feléjük leadott rendelései alapján?

UPDATE: Mint kiderült, a videót egyébként már korábban kiadta a Corning, még a zafíros iPhone-üveges videó előtt, szóval lehet, hogy tényleg tudnak valamit?

Forrás: TUAW. Borítókép: Clubic.