Keyshot-Render-v02-20160530-Emissive

Dinamikus bevitelieszköz-szabadalom az Apple-től

#HÍREK
2016. 12. 29.

Az év végére is jutott egy szabadalom, ami talán az idei termés legizgalmasabbjai közé sorolható. Egy dinamikusan változtatható beviteli eszközről szóló dokumentumot nyújtott be az Apple még 2013-ban a Szabadalmi Hivatal felé, ami a mai napon vált publikussá.

Az úgynevezett e-ink technológia talán ismerősen csenghet, hiszen nem új dolog. Ezt alkalmazzák például az e-book olvasókban, de okostelefonba is szereltek már ilyet. Működése pozitív és negatív töltésű pigmenteken alapul egy mikrokapszulába zárva, aminek mérete nagyjából hajszálvastagságú. Amikor negatív töltésű erőteret hozunk létre, akkor a fehér pigmentek kerülnek felülre, ezért az láthatóvá válik számunkra. Ha a létrehozott mező pozitív töltésű, akkor pedig minden fordítva történik. Így a kettő ötvözete képes információkat kirajzolni a megjelenítőre.

19536-20161-161229-E-ink-2-l

A technológia szépsége, hogy nem csak beviteli eszközként alkalmazható, hiszen bármikor változtatható információkat lehet vele megjeleníteni, így tulajdonképpen kimenetként is funkcionál, mint egy monitor. Igen, gyakorlatilag olyan, mint egy iPadnek a kijelzője. Ugyanakkor működése nagyon kevés energiát igényel, szemben a 2016-os MacBook Próban található Touch Barral, ami egy OLED felület.

Továbbá az is hatalmas előnye, hogy a technológia akár papírvékonyságban is kivitelezhető. Sőt, ahogy arra már láthattunk is példát a Sony-tól, 100%-ban flexibilis. Így nem csak a jövő laptopjaiban, de lassacskán a telefonokban és a tabletekben is visszaköszönhet a technológia. Egyelőre csak fekete-fehér megjelenítést lehet vele elérni, de ez pont elég lehet néhány kiegészítő információ megjelenítésére. Olyanokra mint az óra, az aksi százalék, a Wi-Fi vagy a billentyűzeten megjelenő betűk, számok és szimbólumok.

Az Apple a pletykák szerint korábban már dolgozott együtt a Sonder nevű ausztrál startup céggel, akiktől már előrendelhető egy kezdetleges, de működő billentyűzet. Azt nem tudni egyelőre, hogy a partnerség miben nyilvánul meg. Elképzelhető, hogy valamilyen licencszerződés van a két fél között, de erről nincs pontos információnk.

A jelenlegi szabadalomból az is kiderül, hogy nem csak kizárólag a billentyűk felületén megjelenő szimbólumot vagy feliratot lehetne megváltoztatni, hanem akár a klaviatúrán elhelyezkedő gombok méretét és helyzetét is. Így minden felhasználó személyre szabhatná a bevitel módját az aktuális igényének megfelelően.

Ez kísértetiesen hasonlít a Touch Barhoz, ám sokkal több lehetőség rejlik benne, mint azt gondolnánk. Az nem tiszta, hogy az Apple ezzel kívánja-e továbbfejleszteni a Touch Bart vagy teljesen kiváltaná vele a jelenlegi butterfly mechanizmuson alapuló billentyűzetet. Fontos hozzátenni, hogy a technológia a fentebb felsorolt tulajdonságai miatt akár elhelyezhető lenne egy következő generációs Magic Mouse-ban vagy Magic Trackpadben, illetve a MacBookok trackpadjében is. Egészen addig, mígnem egyszer csak a laptopok teljes alsó fele átváltozik majd egy hatalmas beviteli forrássá.

c961cf0e34af85844d8f1aae1b1fcb0c-original

Ha meg kellene jósolnom, hogy mikor láthatunk ebből bármit is a jövőben, akkor arra tippelnék, hogy jövőre még biztosan nem. Egyrészt, mert 2017 újfent az iPhone éve lesz – ami 10 éves lesz – erre a nyakamat tenném. Másrészt az Apple-nek meg kell oldania a Lightning és jack okozta zűrzavart, rendbe kell szednie az asztali Mac palettát (egy Mac Prót ide!), illetve valamit kezdenie kell az iPaddel is, mert úgy tűnik ez a termékkategória már a kutyát sem érdekli. De nagyon remélem, hogy a következő számítógépemben már benne lesz valamilyen formában az e-ink technológia.

Forrás: AppleInsider