iphone-7-camera-concept-cover

Dupla kamerával érkezhet az iPhone 7 Plus?

#HÍREK
2016. 01. 28.

Bár az iPhone 7 várható bejelentése és megjelenése még jóval odébb van (ha marad a szeptember, akkor majdnem 8 hónap), a szokásoknak megfelelően beindult a szabadalmakra, cégfelvásárlásokra és távol-keleti beszállítók atombiztos információira alapozó pletykacunami. Ezekről hol hírt adunk, hol nem, azonban van egy pár ember, akinek komolyan vesszük a jóslatait. Ming-Chi Kuót talán már nem kell bemutatnunk nektek, most ő pörgette meg a januári jóskereket.

Eddig a jack-csatlakozó elhagyásának ötlete borzolta a kedélyeket, olyannyira, hogy a jack megmaradását akarók online petíciója hamarosan eléri a kitűzött 300 ezres célt. Tudjuk, hogy ez gyakorlatilag teljesen mindegy az Apple-nek, hisz az innovációt szem előtt tartva kidobtak már egy csomó mindent, ami nélkül azt hittük nem tudunk élni, ennek ellenére mégis egyre többen használják az eszközeiket. Tegnap adtunk hírt arról, hogy egy elfogadott szabadalom alapján megvan rá a lehetőség, hogy a jövő iPhone-jainak kamerája ne türemkedjen ki, azonban kérdéses, hogy ezt a fejlesztést már be tudják-e építeni az iPhone 7-be.

iphone6_camera

A KGI Securities elemzője most a kamera kapcsán nyilatkozott, és lehet, hogy a LinX Imaging tavalyi felvásárlása is most fog beérni az Apple-nek. Ezek szerint az iPhone-ok amúgy is népszerű kamerája még erősebb lehet: DSLR-minőségű képeket (gondoljatok a Nikon és a Canon szintjére) tenne lehetővé, kevesebb zajjal, mindezt egy mobiltelefonban. A két kamera a távolságokat is jobban tudná érzékeltetni, ezért egyfajta 3D-mélységet is képes lenne érzékelni. Érzékenyebb lenne a kamera, azaz kevesebb fény esetében is részletesebb képek születhetnének, úgy, hogy nem nőne, sőt csökkenne az expozíciós idő. A LinX több rekeszes megoldása nagy lehetőségeket rejt, ugyanis a fejlett mélység-érzékelés akár 3D-s szkennelést, részletesebb képszerkesztést és gesztusvezérlést is lehetővé tenne.

Itt még az iPhone 5s és a LinX kamerájának teljesítményét láthatjuk.
Itt még az iPhone 5s és a LinX akkori kamerájának teljesítményét láthatjuk.

Ha eddig kérdés lett volna, a dupla kamera természetesen a telefon hátoldalán kapna helyet, de egy kameraként működne, egy képet készítve. Kuo szerint az optikai zoom lehetősége sincs kizárva, természetesen jelentős minőségromlás nélkül. A majdnem tévedhetetlen jós szerint még az Apple sem döntötte el, hogy milyen típusokat szállítson, de a beszállítói is megkötik a kezét (nem tudnának ennyi dupla kamerás készüléket legyártani), ezért azt feltételezi, hogy több modell várható. Ezek szerint lehet szimpla és dupla kamerás iPhone 7 Plus, talán iPhone 7 is. Azon gondolkodtunk, hogy vajon hogyan fog akkor alakulni ősztől az iPhone kínálata? Egy lehetséges felállás, hogy lesz 5se, de kidobják az iPhone 6-ot, marad viszont a 6s és 6s Plus, és jön a négyféle iPhone 7. Idővel okosabbak leszünk, de nem lennénk meglepve, ha Kuo mostani jóslata végül nem válna valóra.

Források: MacRumors, The Verge