edward-snowden-fbi-apple-konferencia-cover

Edward Snowden szerint az FBI-nak ki kell adnia a módszerét

#HÍREK
2016. 05. 03.

Edward Snowden az Apple vs. FBI sztori kezdete óta – talán nem meglepő módon – az Apple pártját fogta, és fogja a mai napig. Most már tudjuk, hogy nagyjából egy millió dollárt (előszőr úgy volt, hogy többet, később, hogy kevesebbet) fizetett az FBI valakinek (hogy a Cellebrite vagy más hacker csapat volt, nem tudjuk), hogy feltörjék az iPhone 5c-t, a módszerüket pedig azóta nem osztották meg a cupertinói céggel, holott erre felkérést kaptak.

Bár Snowden biztosan nem fogja fel olyan humorosan, hogy „politikai menekültként” él Oroszországban, mindig humoros, amikor bejelentkezik egy konferenciára, ráadásul most ezt azt hiszem sikerült kimaxolni, amikor a neki szánt pódium tetejére egy tévét raktak.

snowden-youtube-conference

A Century Alapítvány által rendezett vitán Fareed Zakaria, a CNN és a Washington Post újságírója vitatkozott Snowdennel a nemzetbiztonság kérdésében, a szűk másfél órás vitát itt tudjátok megtekinteni. A beszélgetés során több fontos pontot érintettek, és természetesen az Apple is szóba került, Zakaria szerint pár nyilatkozaton túl az Apple nem tett nagy erőfeszítéseket, hogy tényleg kiszedje az FBI-ból a módszert, amivel feltörték az iPhone 5c-t (az már más kérdés, hogy elvileg az újabb generációs telefonokat, az iPhone 5s-től felfele nem tudják ezzel a módszerrel kinyitni). Snowden máshogy látja:

Épp ellenkezőleg. Az Apple kihívta az FBI-t, ha jól tudom, akkor bíróságon is, vagy ha nem, úgy előbb belül rendezik a soraikat és az érveiket, mielőtt a bíróságra mennek, hogy rákényszerítsék az FBI-t, hogy tárja fel azokat a biztonsági réseket, amin keresztül behatoltak a telefonba, hogy azokat bezárják, hogy meg tudják óvni azt a több millió amerikait, akik hasonló készülékeket használnak. És szerintem ez így helyes. Ha az FBI talál egy olyan különleges esetet, hogy fel kell törniük hozzá az adott készüléket, akkor az indokul szolgálhat, de csak és kizárólag ezekben a különleges esetekben próbálkozhatnak vele. Ezzel párhuzamosan, arra kéne törekedniük, hogy becsukják maguk után az ajtót, hogy mi, a többiek, dolgozzunk akár az UNICEF-nek, akár a Starbucksnak, biztonságban legyünk, és ne kelljen ugyanezekkel a veszélyekkel szembenéznünk holnap.

Érdemes megfigyelni, hogy Snowden álláspontja – ahogy másoké is – mennyit szelídült az idők során, és most már ő is elfogadhatónak tartja azt, hogy speciális, különleges és rendkívül indokolt esetben a bűnüldöző szervek megpróbálkozhatnak az adott eszköz feltörésével, azonban még mindig sokkal nagyobb biztonsági kockázatot rejt az magában az, hogy több millió törvénytisztelő polgárt veszélynek tesznek ki, csak hogy elkapjanak egy gazembert. Ergo az FBI érdeke is, hogy az ügy megoldása után az Apple befoltozza ezt a biztonsági rést. Még az is lehet, hogy az Apple fogja megtámadni bíróságon a Szövetségi Nyomozóirodát, hogy adják ki nekik az eljárást…

Forrás: AppAdvice