imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Magyarországi tömegközlekedés az Apple Mapsben

Budapest és vonzáskörzetével frissült az applikáció

Egészségügyi startupot vett az Apple


Az utóbbi években az Apple kiemelt figyelmet szentel az egészségnek és a sportnak, számtalan fejlesztésük és cégfelvásárlásuk mutat ebbe az irányba. Az egyik legújabb szerzeményük az Gliimpse nevű amerikai startup cég.

A nemrég felvásárolt Gliimpse-t Anil Sethi és Karthik Hariharan alapította 2013-ban, a céljuk az volt, hogy egy olyan platformot építsenek, amivel az amerikaiak egy helyre gyűjthetik az egészségi állapotukkal kapcsolatos adatokat, majd ezeket megoszthatják. Jól mutatja, hogy milyen kicsi a világ, hogy a két alapító közül Sethi az Apple-nél kezdett mérnökként az 1980-as években. 2000-ben vitte tőzsdére a Sequoia Software nevű cégét, majd ezután különböző egészségügyi startupokkal dolgozott.

Maga a felvásárlás már korábban megtörtént, csak az Apple jó szokása szerint nem nagyon beszélt róla. A Fast Company neszelte meg az információt, majd az Apple a kérdésükre a az ilyenkor szokásos választ küldte:

Az Apple időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket, általában nem közöljük az ezekkel kapcsolatos céljainkat vagy terveinket.

A Gliimpse azonban enélkül is láthatóan jól illik az Apple profiljába, hiszen az utóbbi években nem egy olyan szolgáltatást mutattak be, ami az egészségügyi adatok megosztásán alapul. A ResearchKit a különböző orvosi kutatásokban segít releváns, jól használható adatokkal, a CareKit segítségével pedig a páciensek jobban megérthetik betegségeiket, és könnyebben élhetnek együtt velük. A HealthKit a különböző appoknak teszi lehetővé, hogy egy közös adatbázisból dolgozzanak az iPhone-unkon.

A Gliimpse-t valószínűleg olyasmire fogja használni az Apple, hogy ezeket az adatokat a kezelőorvossal is megosszák, illetve az orvos által begyűjtött értékeket a betegek is láthassák akár a telefonjukon – akár a CareKit továbbfejlesztéseként. Anil Sethi egyébként személyes okokból kezdett el ezzel a területtel foglalkozni, amikor végigkövette lánytestvére küzdelmét a mellrákkal:

Mint az egészségügyi ellátás résztvevője, egészségügyi információkból álló morzsákat hagyok magam mögött amerre járok a rendszerben. De arra nincs lehetőségem, hogy egyszerűen hozzáférjek a saját adataimhoz, és megosszam azokat. Az Obamacare egyik olyan kényszerítő erő, ami előírja, hogy a kórházak és az orvosok megosszák velünk az adatainkat. Ugyanakkor nincs egy közös elektronikus egészségügyi adatbázis amit minden orvos használna. Sőt, ami ennél is rosszabb, még egy közös fájlformátum sincs a több mint 1000 különböző rendszer között.

A Gliimpse célja tehát ezen probléma áthidalása volt, elképzelhető, hogy az Apple is ezt az ötletet tartotta szimpatikusnak a cégben. Érdemes persze figyelni arra, hogy itt elsősorban az amerikai piacról van szó, teát kérdéses, hogy a startup felvásárlása jár-e majd bármilyen, a nemzetközi felhasználók számára is elérhető előnnyel.

Forrás: Fast Company via The Verge.

Apple Watch akció
Apple Inc. (AAPL)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? ... - Klikk ide!