imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezdd hatékonyan az újévet!

Appok, amikkel elérheted céljaid

Egy hollywoodi film ihlette Siri legújabb képességeit


Kitaláljátok, melyik az? Annyit segíthetek, hogy Scarlett Johansson nemcsak vizuálisan tudja elkápráztatni a nézőközönséget, hanem a hangjával is. Ez utóbbi pedig főszerepet kapott a produkcióban.

Amikor Alex Acero, a Siri beszédéért felelős csapat vezetője először megnézte a Her (A nő) című 2013-as amerikai filmet, akkor még csak ugyanolyan néző volt, mint bármelyikünk, és egyszerűen élvezte a showt. Rövidesen viszont másodszorra is nekifutott a történetnek, ekkor már mint beszédtechnológiai szakember.

Alex Acero
Alex Acero (jobbra)

Aki esetleg nem látta még a filmet, annak egyrészt mindenképpen érdemes (csak és kizárólag eredeti hanggal) – nekem speciel az egyik kedvencem –, másrészt akkor jőjjön röviden a sztori, persze spoilermentesen:

Los Angelesben, a közeli jövőben él Theodore Twombly író, aki abból él, hogy megható, személyes leveleket ír mások számára. A férfi rossz passzban van, próbálja kiheverni, hogy tönkrement egy hosszú kapcsolata. A számítógépén dolgozik és játszik. Egy nap unalmában letölt egy új, intelligens operációs programot. Így találkozik Samanthával, pontosabban a hangjával, amely valósággal megigézi. – Port.hu

A lényeg most az intelligens, beszélő operációs rendszer. Ráadásul nem is akárhogyan beszélő! Scarlett Johansson, mint színész nálam erősen karcolgatja a B-kategóriát, de ebben a filmben csak a hangjával csont nélkül megvett magának. Egyszerűen minden érzelem benne van a hanglejtésében, a mondatok közti szünetben, a beszédtempóban és még sorolhatnám. Ez ihlette meg Alex Acerót is:

Ez természetes! Nem robotos! Pont jókor tart szünetet, helyesen hangsúlyoz, szép folytonos a hangja. Csak egy minimális fémes beütés hallható ki – csapott a homlokára a szakember.

A cél innentől kezdve az lett, hogy valami hasonló hatást érjenek el Sirinél is. Persze, aki olvasta interjúnkat Dr. Németh Gézával, a BME egyetemi docensével (aki egyébként személyesen is ismeri Alex Acerót), az tudhatja, hogy ez nem annyira egyszerű feladat. Mégis, mint tudjuk, az iOS 11-ben valamennyit azért sikerült elérni a kitűzött célokból. Siri hangja sokkal selymesebb, folyamatosabb lett, ráadásul ugyanazt a mondatot képes különböző hanglejtéssel elmondani, ami szintén sokat segít a természetes hangzás kialakításában.

Aceróval egyébként a Wired készített egy alapos interjút, melyből rengeteg érdekességet tudhattok meg Siriről. A teljesség igénye nélkül álljon itt a kedvenc részem a cikkből, ahol Greg Joswiakot idézik:

Teljesen kiakaszt, amikor úgy hasonlítják össze a virtuális asszisztenseket, hogy banális kérdéseket tesznek fel nekik – ezek a tesztek mindig rossz fényben tüntetik fel a Sirit. Nem azért fejlesztettük, hogy evidens bambaságokra válaszolgasson! (eredetileg itt a Trivial Pursuit, (alap)műveltségi társasjátékot említi – a szerk.)

Forrás: Cult of Mac és MacStories

Már alig várjuk, hogy egyszer végre magyarul is megszólaljon az asszisztens. Ehhez viszont előbb elég komoly előkészületeken kell átesnie a szoftvernek. Siri mostmár lényegében minden Apple-terméken megtalálható, a Sierra óta a Maceken is, amelyek közül most rengeteget vásárolhattok meg 12% kedvezménnyel a Back to School akció erejéig.

Apple Watch Series 3

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!