Jön a Steve Jobs-opera

Eleged van a Steve Jobs-filmekből? Sebaj, jön az opera!

#HÍREK
2015. 08. 06.
Nem mondhatjuk azt, hogy Steve Jobs életét nem dolgozták már fel viszonylag sokszor: könyveket írtak róla – gondoljunk csak a Walter Isaacson-féle életrajzra –, dokumentumfilmek készültek az Apple sikeréről, és néhány egész estés játékfilm is befutott már, illetve hamarosan megérkezik a mozikba.

Megnézted a Szilícium-völgy kalózait és az Ashton Kutcher főszereplésével készült Jobs című filmeket? Várod az Danny Boyle rendezésében készülő, októberben érkező Steve Jobs-filmet? Követed a CNN Films által forgatott Steve Jobs: The Man in the Machine körüli eseményeket? Mégis, úgy érzed, mintha valami még kimaradt volna, hiányzik, mintha nem lenne teljes a Jobs életét bemutató kínálat? Akkor jó hírünk van: a filmek és könyvek után érkezik az opera!

Ha esetleg a másik tábort képviseled, akik szerint „hány bőrt lehet még lehúzni a témáról, hát nem volt már épp elég Steve Jobs-film?!”, akkor valószínűleg szörnyülködve olvasod a hírt, miszerint a Santa Fe Opera szerdán bejelentette, hogy dolgoznak a The (R)evolution of Steve Jobs című előadáson, melynek zenéjét Mason Bates, szövegét pedig Mark Campbell írja.

A Santa Fe Opera épülete | Kép forrása: CPR
A Santa Fe Opera épülete | Kép forrása: CPR

A darab az Apple társalapítójának bonyolult magánéletét és üzleti lépéseit mutatja be, noha a leírásból úgy tűnik, az előbbi nagyobb hangsúlyt kap majd. Szerepel majd benne Steve nevelőapja, Paul, valamint felesége, Laurene Powell Jobs. Ezen kívül természetesen nem maradhat ki első lánya, Lisa sem, akit Jobs évekig nem ismert el saját gyermekeként.

A The (R)evolution of Steve Jobs előkészületei szeptemberben kezdődnek San Franciscóban, és noha a Santa Fe Opera nem közölt pontos megjelenési dátumot, a Los Angeles Times szerint 2017 környékére várhatjuk a premiert.

Mason Bates egyébként a második legtöbbet játszott élő zeneszerző jelenleg az Egyesült Államokban, és a szimfonikus zene mellett elektronikus zenével is foglalkozik, ezen a téren DJ-ként tevékenykedik. A szövegíró, Mark Campbell 2012-ben Pulitzer-díjat kapott a Joyeux Noël című első világháborút feldolgozó filmen alapuló operájáért, a Silent Nightért.

Forrás: Los Angeles Times via iMore. Borítókép: FFBS.