iPhone 6 és iPhone 6 Plus

Elkészült az első üzemanyagcellás iPhone

#HÍREK
2015. 08. 25.
Egy brit technológiai cég, az Intelligent Energy a napokban bejelentette, hogy sikeresen módosítottak egy iPhone 6 készüléket, a prototípusba pedig belekerült a saját üzemanyagcellás megoldásuk.

A Telegraphnak megmutatott prototípusban ráadásul a gyári akkumulátor mellé sikerült beépíteni az egészen apró méretűre zsugorított üzemanyagcellát. A technológia hidrogén és oxigén segítségével állít elő elektromos áramot, a melléktermék pedig egészen kevés vízpára illetve hő.

Az iPhone 6 akkumulátora. | Kép forrása: iFixit
Az iPhone 6 akkumulátora. | Kép forrása: iFixit

Az iPhone 6-on eszközölt egyetlen módosítás a készülék hátoldalán található néhány szellőzőnyílás, melyek a párát hivatottak elvezetni. A hidrogéngázt a módosított jack-csatlakozón lehet újratölteni a prototípusban. Henri Winand, az Intelligent Energy vezérigazgatója így nyilatkozott az áttörésről:

Tudomásunk szerint senki nem csinált még hasonlót korábban. Olyan vékony üzemanyagcellát terveztünk, ami a jelenlegi készülékház módosítása nélkül elfér a telefonban, a hagyományos akkumulátor mellett. Ez jelentős lépés, mivel ha szeretnénk bevezetni egy új technológiát, azt úgy kell megtennünk, hogy a használata kényelmes legyen az embereknek.

Az Intelligent Energy 100 kW-os, autókba szánt megoldása. | Kép forrása: Carscoops
Az Intelligent Energy idén bemutatott, 100 kW-os, autókba szánt megoldása. | Kép forrása: Carscoops

Winand szerint az új technológia egy évi 300 milliárd dolláros piacot nyithat meg előttük. Hosszú távon természetesen nem a jack-csatlakozón keresztül hidrogénnel újratölthető megoldáson gondolkoznak, sokkal inkább egy becsúsztatható külső egységen – nem feltétlenül iPhone-hoz. A SIM-kártya foglalathoz hasonló nyílásba szükség esetén egy eldobható üzemanyagcellát helyezhetnénk. Ebben elegendő hidrogént felszabadító por lehetne ahhoz, hogy egy hétig üzemelhessen róla egy okostelefon.

Az Intelligent Energynek egyébként nem ez az első próbálkozása ezen a területen, korábban már bemutattak egy üzemanyagcellával működő külső töltőt iPhone-hoz Upp néven. A megoldás kétség kívül működik, azonban nem túl költséghatékony: maga a külső egység 149 fontba (nagyjából 63 ezer forintba) kerül, egy üzemanyagcella ára pedig 5,95 font (kb. 2540 forint) – ezzel nagyjából három és félszer tölthetünk fel egy iPhone-t. Arról nem is beszélve, hogy mindig el kell mászkálnunk új celláért/újratöltésért.

Upp üzemanyagcellás töltő
Upp üzemanyagcellás töltő.

A Telegraph állítása szerint a cég szorosan együttműködik az Apple-lel is a technológia fejlesztése során, amire azonban egyik cég sem kívánt reagálni. A megoldásra jó esetben is néhány évet várnunk kell még. Mark Lawson-Statham, az Intelligent Energy pénzügyi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta:

Szerintünk néhány éven belül megvalósítható a dolog, de igazából minden attól függ, milyen gyorsan akarnak haladni vele a partnereink.

Forrás: The Telegraph via AppleInsider.