App Store áremelkedés

Emelkedtek az európai App Store árai

#HÍREK
2015. 01. 09.

Az Apple a valutaárfolyamok alakulása, valamint a megváltozott EU-s szabályozás miatt volt kénytelen az alkalmazások árát megemelni.

Péntek délelőtt bekövetkezett az App Store áremelés, amiről korábban az Apple tájékoztatta a fejlesztőket. Néhány napja levélben hívták fel partnereik figyelmét rá, hogy néhány régióban a helyi törvényeket érintő változások és a valutaárfolyamok ingadozása miatt kénytelenek változtatni a digitális letöltések árazásán.

…az App Store árai növekedni fognak az Európai Unió teljes területén, továbbá Kanadában és Norvégiában, Izlandon csökkennek, és változnak Oroszországban. Ezen változások a módosult adókhoz és valutaárfolyamokhoz alkalmazkodnak.

Az Európával kapcsolatos változás egy új egységes rendelet elfogadása, amely értelmében ezentúl a nemzetközi vállalatoknak minden egyes vásárlás után a felhasználó országa által kiszabott adót kell megfizetnie, szemben az eddigiekkel, amikor a szolgáltatást nyújtó cég telephelye szabta meg az adó mértékét.

A törvényalkotó így kívánja kiegyenlíteni a helyi kis- és középvállalatok, valamint a nemzetközi nagyvállalatok piaci esélyeit. Korábban a nemzetközi, nagy tőkével rendelkező cégek, mint az Apple, a Google vagy az Amazon, megtehetették, hogy egyetlen telephelyüket ott alakították ki, ahol a legkedvezőbbek voltak az adózás feltételei, és itt számoltak el minden Európai Uniós letöltéssel.

Az új szabályozás értelmében ez már nem megengedett, így az Apple-höz hasonlóan várhatóan más szolgáltatók is változtatni fognak árazásukon. Az eddigiek alapján az áremelés mértéke nagyjából 11-15%, így az eddigi € 0,89-es, illetve € 3,59-es árcédulák helyett mostantól € 0,99-es és € 3,99-es összegekkel fogunk találkozni.

Az árváltozás az EU-n kívül Oroszországot is negatívan érinti. Az orosz rubel értéke az elmúlt hetekben rendkívüli tempóban zuhant az országot érintő nemzetközi kereskedelmi szankciók és az olaj piaci árának drasztikus csökkenése miatt. Emiatt egy rövid ideig az Apple online áruháza sem volt elérhető, azóta azonban már ismét üzmel, igaz, a korábbiakhoz képest jelentős áremelés után.

Úgy tűnik, az árváltozás egyetlen nyertese Izland, ahol egyedülálló módon mostantól valamivel kevesebbett kell majd a digitális tartalmakért fizetniük a felhasználóknak.

Forrás: Cult of Mac