appletvface

Érkezik a Facebook-bejelentkezés Apple TV-re

#HÍREK
2015. 11. 27.

Kiadta fejlesztői csomagját tvOS-re a Facebook. A legnépszerűbb közösségi oldalt ezek szerint hamarosan az Apple TV-ről is könnyen elérhetjük majd, de ez a többi app számára is izgalmas újdonságokat jelenthet.

A Facebook csapata azért osztotta meg már az alkalmazás érkezése előtt fejlesztői csomagját, hogy ezzel a többi fejlesztőnek is segítsen “lebilincselő közösségi élmények” létrehozásában. Szerencsére a fejlesztői csomag jóval többet tud, mint azt a marketinges szöveg sejteti.

tvos

A fejlesztőknek három funkciót lesz lehetőségük beépíteni alkalmazásukba, ezek közül az első és legfontosabb a Facebook-bejelentkezés. Erre egyrész azért van szükség, mert sokaknak már egy az egyben Facebook-profiljukkal van összeolvasztva egy-egy elérése, sok esetben semmilyen más bejelentkezési adatuk nincs is hozzá. Én például személy szerint az életben nem tudnék bejelentkezni Spotifyra a funkció nélkül.

Ezen kívül olyan rendszerek is vannak, melyek kizárólag a közösségi profilok összepárosításával elérhetőek, bár egy Tinderes Apple TV alkalmazás azért elég valószínűtlen. Másrészt azért van szükség erre, mert ez egy jóval egyszerűbb bejelentkezési forma, ami az Apple TV egyelőre lassúcska gépelési módszerét tekintve nagyon jól jöhet.

A Facebook-bejelentkezéshez ráadásul még a közösségi oldalon használt jelszavunkat sem a távirányítóval lassacskán bepötyögni: helyette egy megerősíti kódot dobnak fel, amit aztán mobilunkon vagy gépünkön beüthetünk.

Az útmutató a facebook.com/device címre irányítja a felhasználót, itt kell megadni a nyolcjegyű megerősítést, ezzel összepárosítva a fiókot. Ez a lehetőség nagyon kényelmes, hiszen ennek használatával teljesen megkerülhető a tvOS billentyűzete a bejelentkezéskor.

Nem a Facebook az egyetlen egyébként, aki ezt a megoldást használja a userek beléptetéséhez Apple TV-n: a tvOS-es YouTube applikáció egy nagyon hasonló módon ad lehetőséget, hogy Google fiókunkat beregisztráljuk a rendszerbe.

A tvOS-es fejlesztőcsomag a bejelentkeztetésen kívül természetesen megkapta a kötelező “megosztás” funkciót is, amivel az adott alkalmazás tartalmát (például videót, képet, vagy hivatkozást) Facebookra posztolhatjuk.

A harmadik nagy funkció a Facebook Analytics, mely kizárólag a fejlesztőknek szól: ez a közönségük megismeréséhez segíti a fejlesztőket, akik az így szerzett információk alapján alakíthatnak saját alkalmazásukon.

Forrás: TechCrunch