apple-watch-cover

Erre használja egy átlagos felhasználó az Apple Watch-ot

#HÍREK
2015. 11. 27.

Már több mint hét hónapja meg lehet vásárolni az Apple okosóráját, persze nem Magyarországon, ahol sajnos továbbra sincs fogalmunk arról, hogy mikor kerülhet forgalmazásra a termék. Egyesek szerint majd ha Siri megtanul magyarul, ami nem sok jót vetít előre. Mégis egyre több mindenkinek van Apple Watch a csuklóján, úgyhogy most már le lehet szűrni, hogy mire használja egy átlagos felhasználó ezt az eszközt.

Bár az Apple továbbra is titokban tartja a számokat, nagyon úgy néz ki, hogy az Apple Watch hatalmas szeletet harapott ki az okosóra piacból, sőt, még a hagyományosan erős svájci óraiparnak is odasózott. És bár Steve Wozniak hol szereti, hol nem szereti a terméket, Watson szerint a karácsonyi szezon slágerajándéka lesz, ahogy az új karácsonyi reklámban is diszkréten feltűnik. Két új felmérés foglalkozott azzal, hogy az immáron boldog Watch tulajdonosok (jelentős többségük ugyanis elégedett) mire használják elsősorban az órát? A kettő közül a Wristly.com felmérése tekinthető reprezentatívnak, ahol is 2400 óratulajdonost kérdeztek meg, hogy mire és milyen gyakran használja az órát.

applewatchusage2 applewatchusage

A grafikonokról az derül ki, hogy egy átlagos felhasználó óránként 2-5 alkalommal pillant rá az órájára, és elsősorban – dobpergés – azt nézi meg, hogy mennyi az idő! Ezt követi az értesítések ellenőrzése, majd a sportolás. A cikk írója furcsállta, hogy a felhasználók milyen keveset használják az órát arra, hogy mondjuk hívásokat fogadjanak vagy utasítsanak el, vagy e-maileket olvassanak. Ami még feltűnő, az az órával történő interakció ideje, ami nagyon rövid. Érdekességképp a Stockholmi Egyetem is végzett egy nem éppen reprezentatív felmérést (12 fővel, 7 nő és 5 férf résztvevővel), aminek az érdekességét az adja, hogy nem önbevalláson alapulnak az adatok, hanem videózták a résztvevőket (fenti második grafikon eredményei).

applewatch

És hogy milyen következtetéseket lehet ebből levonni? Az órával való rövid interakciós időnek valószínűleg örül az Apple, ugyanis pont ez volt vele a céljuk: minél gyorsabbá és diszkrétebbé tenni az információ fogadását és szelektálását. A második következtetés, hogy az Apple Watch – meglepő módon – továbbra is egy óra, amin meg tudjuk nézni, hogy mennyi az idő. Amit viszont nem szabad levonni, az az, hogy te mire használnád. Nekem nincs Apple Watch-om, de az irodában nap mint nap látom, hogy a különböző típusú emberek mire használják. Egyikük tökéletesen megfelel az itt bemutatott számoknak és statisztikáknak, másikuk pedig ellentmond neki, és rendszeresen, az óra számos funkcióját használja.

Források: AppAdvice, Cult of Mac, Fortune