Apple adatközpontok jönnek Európába

Két európai Apple-adatközpont épül 1,7 milliárd euróért

#HÍREK
2015. 02. 23.
Az Apple egy sajtóközleményben jelentette be, hogy két új adatközpont építését tervezik a közeljövőben Európában, melyek – a cégtől megszokott módon – 100%-ban megújuló energiaforrásokból nyerik majd a működésükhöz szükséges energiát.

A központok olyan online szolgáltatások hátterét biztosítják majd az európai felhasználóknak, mint az iTunes Store, az App Store, az iMessage, a Maps és a Siri. Az összesen 1,7 milliárd euró (nagyjából 520 milliárd forint) értékű beruházás keretében az írországi Galway megyében és a dániai Jutland régióban épül egy-egy adatközpont, melyek várhatóan 2017-ben kezdik meg a működésüket. Tim Cook az alábbiakat nyilatkozta:

Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy az Apple továbbra is sikeres Európában, és büszkék arra, hogy a beruházásaink kontintens-szerte támogatnak közösségeket. Ez a jelentős beruházás lesz az Apple eddigi legnagyobb európai projektje. Nagy izgalommal bővítjük a tevékenységünket, melynek köszönhetően több száz munkahely jön majd létre, és bemutatkoznak az eddigi legzöldebb épületterveink.

A sajtóközlemény kitér arra, hogy jelenleg közel 672 000 európai munkahely köthető közvetlenül vagy közvetetten az Apple-höz, ebből 530 000 az iOS-fejlesztőkből adódik. Az App Store 2008-as elindulása óta összesen 6,6 milliárd eurót (több mint 2 ezer milliárd Ft-ot) fizettek ki a fejlesztőknek az alkalmazásaik terjesztése után. Az Apple közvetlenül 18 300 embert alkalmaz 19 európai országban, ebből 2000 munkahely az elmúlt 12 hónapban jött létre. Tavaly összesen 7,8 milliárd eurót (közel 2,4 ezer milliárd forintot) „költöttek el” európai beszállítócégeknél.

Szélerőmű Dánia partjainál. | Kép: CGP Grey / Wikipédia
Szélerőmű Dánia partjainál. | Kép: CGP Grey / Wikipédia

Az összes többi Apple-adatközponthoz hasonlóan az új létesítmények és teljes mértékben megújuló, zöld energiaforrásokra támaszkodnak majd közvetlenül a megnyitásuktól kezdve. Az Apple ezen kívül helyi partnerekkel fog együttműködni további, környezetbarát energiát (elsősorban szélenergiát) kiaknázó fejlesztésekben. Az új adatközpontoknak minden korábbi társuknál kisebb környezeti hatásuk lesz. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke elmondta:

Hiszünk abban, hogy az innováció az, hogy a világot jobb állapotban hagyjuk, mint ahogy megkaptuk, valamint hogy a klímaváltozás ellen most kell fellépni. Nagyon örülünk, hogy részt vehetünk a zöld iparágak növekedésében Írországban és Dániában, illetve hogy segíthetünk az olyan energiarendszerek fejlesztésében, melyek kiaknázzák a helyi szél által biztosított adottságokat. A környezettudatosság iránti elköteleződésünk jó a bolygónak, jó az iparágnak, és jó az európai gazdaságnak.

Athenry | Kép: Andreas F. Borchert / Wikipedia
Athenry, Írország | Kép: Andreas F. Borchert / Wikipédia

A két, egyenként 166 ezer négyzetméteres adatközpont a helyi közösségek számára is előnyöket biztosít majd. Az írországi Athenry közelében megvalósuló beruházás része például, hogy egy korábban fakitermelés céljából hasznosított területen építkeznek, és az ide betelepített majd kivágott nem helyi fák helyére a Derrydonnell erdőben őshonos fákat telepítenek. Ezen kívül létrehoznak egy szabadtéri oktatási helyszínt a helyi iskolák számára, valamint egy gyalogos túraösvényt a lakosoknak.

Viborg, Dánia | Kép: Slaunger / Wikipédia
Viborg, Dánia | Kép: Slaunger / Wikipédia

A dániai Viborg közelében épülő adatközpont esetében az egyik legnagyobb dán elektromos alállomás közelében választottak helyszínt, így nem lesz szükség további generátorok építésére a létesítményhez. Ezen kívül az épületben a szerverek által termelt hőt képesek lesznek összegyűjteni, amit aztán a helyi települések fűtéséhez hasznosítanak majd.

Forrás és borítókép: Apple.