imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett: MacBook Pro 2018!

Erősebb, mint valaha!

Fájlok app – a felhőben tárolt adatok Findere


Korábban nem volt jellemző, hogy iPhone-on és iPaden olyan szintű fájl menedzsmentre legyen lehetőségünk, mint az iOS 11-ben. Az új Fájlok alkalmazás lényegében a Findert jelenti az Apple mobileszközein. Lássuk, mik a funkciói, és mire érdemes használni.

Az iOS zártságától, illetve attól, hogy az iPhone-ok és iPadek nem bővíthetőek SD-kártyával, eddig nem is igazán volt szükség a Fájlok alkalmazásra. A felhőszolgáltatások sokasodása óta azonban már egészen más a helyzet. Így egy alkalmazás segítségével kézben tarthatunk minden szükséges dokumentumot, legyen az egy belső tárhelyen lévő fájl, egy szöveges Google dokumentum vagy táblázat.

Ha megnyitjuk a Fájlok alkalmazást, akkor egyből két dolog is feltűnhet. Az egyik, hogy az alkalmazáshoz több különböző felhőszolgáltatást is hozzárendelhetünk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egyszerűen letöltjük az App Store-ból a kívánt appot, a Fájlok app pedig automatikusan hozzáadja az elérésekhez.

A másik a tagek használata, amit a Macintosh felhasználóknak már nem kell részletezni, miért hasznos. A fájlokat a Finderben megcímkézheted, és ezek alapján listázhatsz. Nos, ez a Fájlok alkalmazásban is elérhető és a Macen használt tagek szinkronban maradnak az iOS tagekkel. Akár iCloud Drive-ban van az adott fájl, akár más szolgáltatásban, a címkézés ugyanúgy működni fog. Utóbbi Macen csak akkor érhető el, ha a kliens app telepítve van.

Új taget úgy adhatunk a fájlokhoz, ha hosszan rányomunk, majd a címke opciót választjuk. Itt egyébként sok egyebet is találunk, például a megosztás menüpont alatt lekérhetünk közvetlen elérésű linket. Egyetlen hátránya, hogy mappát nem lehet megosztani, csak fájlokat. Ezen kívül készíthetünk másolatot, duplikálhatunk, átnevezhetjük a dokumentumainkat, az infóban megnézhetjük a hozzáadás és a módosítás dátumát, a kiterjesztést és a méretet is.

A fájlokra koppintva előnézetet kapunk, de a teljes igazság az, hogy ez nem minden esetben működik. Videókat, filmeket például nem tudunk rajta nézni kivétel a .mov kiterjesztés. Az Apple többi saját fájlformátuma is hibátlanul működik, tehát például Pages, Numbers, Keynote dokumentumok nézegetésére teljesen alkalmas.

De a Hangjegyzetek is visszahallgathatóak, ehhez a jobb felső sarokban a letöltés opcióra kell nyomni. A Google Docs dokumentumok a Google Drive-ban fognak megnyílni. A Fájlok appban lévő összes fájlt másolhatjuk és beilleszthetjük egy másikba, legyen az kép, videó, vagy szöveges doksi. Osztott nézetben iPaden a Drag & Drop is működik, ami nagyon hasznos, ha például iPad Prón egy prezentációt szeretnénk készíteni, de akár egy Word dokumentumba is beilleszthetünk.

Ahogy a Fotók alkalmazásban, úgy itt is helyet kapott egy Nemrég törölt fül, ide nemcsak az iCloud Drive-ban vagy a helyileg tárolt dolgainkat gyűjti az app, hanem minden más forrásból származókat is. Gyakorlatilag úgy működik, mintha Macen visszaakarnánk állítani valamit a kukából: nem számít, hogy külső meghajtóról van a fájl vagy a rendszerén.

A Fájlok app tökéletes azoknak, akik kétlaki életet élnek iPaden és Macen, de azoknak is akik több felhőszolgáltatást használnak egyszerre és az iPad szolgál elsődleges eszközként. A dokumentumok rendezése, a Drag & Drop olyan funkciók, amikkel a szöveges dokumentumok szerkesztése, prezentációkészítés gyerekjáték. A Fájlok alkalmazás a felhőben tárolt adatok Findere, kézenfekvő megoldásokkal és intuitív kezelőfelülettel akár iPhone-on is. Izgatottan várom, hova képes ezzel fejlődni az Apple.

Ha jobban elmélyednél az Apple kortárs számítógépének rejtelmeiben, akkor fusd át korábbi iPadról szóló cikkeinket!

MacBook Pro Touch Bar és Touch ID 2018

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!