cover_batterylow

Felfedezték az akkumulátorokat, amik háromszor tovább bírják?

#HÍREK
2015. 08. 18.

Óriási áttörést fedezhetett fel a Massachusetts-i Technológiai Intézmény két kutatója. Dr. Li Ju és Dr. Wang Changan egy ahhoz hasonló megnövelt élettartamú lítium-ion akkumulátort készített el, ami a jelenlegi MacBook, iPhone, iPad és Apple Watch készülékben is megtalálható. Ezzel a nem várt felfedezéssel például az Apple Watch üzemidejét két napról egy hétre lehetne emelni, az iPhone üzemidejét pedig megháromszorozhatnánk. Sőt, az akkumulátor a jelenleginél több töltési ciklust is kibírna teljesítményromlás nélkül. Az egészben a legérdekesebb, hogy a felfedezés igazából egy baleset volt.

Az egész találmány lényege, hogy a felfedezők rájöttek arra, hogy miként lehetne megoldani azt, hogy alumíniumot használjanak anódnak. A jelenlegi lítium-ion akkumulátorok egyik legnagyobb hibája ugyanis, hogy idővel rengeteg lítium vegyület halmozódik fel a grafit elektródák felületére, amelyek a töltés során egymással kölcsönhatásba lépnek, és ezáltal vagy gyorsabban merül az akkumulátor, vagy rosszabb esetben azonnal elveszti az energiáját.

Idővel a felhalmozódott lítium-vegyületek a kölcsönhatások miatt letörnek. Amikor ez megtörténik, akkor áll be a végleges „aksi-halál”. A szakértők szerint ahhoz, hogy például egy iPhone élettartama elkezdjen csökkenni, olyan 500 teljes töltési ciklus szükséges. Ilyenkor az akkumulátor már csak az eredeti töltöttségi képesség 80%-át tudja tárolni. A MacBookok esetében ez a szám átlagosan 1000.

Jelenlegi elemek működése
Jelenlegi iPhone-okban található akkumulátor töltöttség leadásának a működése

Őszintén a kémia részhez nem igazán értek, ezért nehéz lenne elmagyaráznom, hogy milyen folyamat is zajlik le, amikor az alapvetően szénből álló elektródát kicserélik a kutatók alumíniumra. Annyi viszont biztos, hogy a kísérlet során a kutatók az alumínium oxidációja ellen kerestek megoldást. Ehhez egy speciális savba merítették az alumínium rudakat, és feledékenységből a kísérletnél hosszabb ideig hagyták ott őket. A kísérlet végére az egész kémiai rendszer egy újratölthető elemet alkotott, amiről a későbbiekben kiderült, hogy körülbelül 2000 teljes feltöltési ciklust is kibír, és legalább 3-szor annyi töltöttséget tárol.

Arról egyelőre nincs szó, hogy ez a technológia mennyire biztonságos, illetve arról sincs, hogy esetleg ez megvalósítható-e tömeggyártásban is. Egyelőre tehát még várnunk kell, de talán az iPhone 7-ben már ilyen akkumulátor lesz a képernyő alatt.

Eredeti cikk: mit.edu