iphone-keyboard-cover

Gesztusvezérelhető billentyűzetet tervez a Google iOS-eszközökre

#HÍREK
2016. 03. 23.

A hírek szerint a Google egy saját third-party billentyűzetet tervez iOS-re, ahol már az Android készülékekre tervezett billentyűzet újításai is bemutatkoznának, így akár hangrögzítéssel történő üzenetküldés vagy a gesztusokkal történő írás.

Bár az iOS 9 tavaly ősszel nem hozott akkora változást az iPhone vagy iPad billentyűzetén, mint az iOS 7, azért tartogatott újításokat is, így a San Francisco betűtípus mellett bemutatkozott pár újítás a virtuális billentyűzetnél, amiről itt tudtok tippeket olvasni. Külső fejlesztésű billentyűzeteket egyébként is csak 2014 és az iOS 8 megjelenése óta tudunk telepíteni az iOS-eszközünkre, ami nem baj, mert láthatóan van igény a platformok közötti átjárhatóságra és többféle szolgáltatás közül történő válogatásra. Így jött a Fleksy, a Swype, vagy épp az Emoji++, hogy aztán végül az Apple is átalakította a saját emoji-billentyűzetét. Korábbi hírek szerint a Microsoft is teszteli a Windows Phone-okon használt Word Flow billentyűzet iOS változatát.

Hogy vajon olyan lesz az iOS-re tervezett Google billentyűzet, mint az a fenti promóciós videóban látható? Nem tudjuk, de a The Verge szerint a Google nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a billentyűzet erősen építsen a saját keresőmotorjukra – ha már úgyis egy milliárd dollárt fizetnek az Apple-nek, hogy az ő keresőjük legyen az alapértelmezett kereső iOS-eszközökön. Ha lehet hinni a híreknek, akkor igen, valami ilyesmire számíthatunk: több képernyű simogatás (gesztusvezérlés), Google-logós azonnali kereső ikon, külön kép- és GIF-keresési lehetőség. Az appot állítólag most a saját alkalmazotjaival teszteli a cég.

Bár a Google továbbra is piacvezető, ha online keresésről van szó, bizonyíthatóan az asztali gépeken végrehajtott keresésekből profitál jobban, mert ott tud több reklámot megjeleníteni. Arról nem is beszélve, hogy míg desktopon az emberek többsége „lustaságból” keres rá „értelmetlen” oldalakra (pl. Facebook, Gmail stb.), hogy egyszerűen megnyissa őket, addig mobil változatban ezekre mind léteznek külön appok, tehát nem kell a Google keresőjét használniuk azoknak, akik máshol erre használják. Arról nem is beszélve, hogy pl. a Facebook is elkezdett leválni erről a rendszerről, gondoljunk csak arra, hogy ha bármilyen cikket nyitunk meg telefonon a hírfolyamból, azt nem böngészőben nyitja meg, hanem a Facebook alkalmazásban.

Egyelőre bizonytalan, hogy a Google mikor fogja kiadni a kész billentyűzetet iOS-re, ahogy a felröppent híreket sem kommentálták.

Forrás: The Verge