imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Mikorra várhatjuk az iOS 12 publikus bétát?

Megnéztük az eddigi évek tendenciáit

Giga frissítéseket kapott az Apple TV


Alig egy hónapja jelent meg Apple TV-re és Apple TV 4K-ra a tvOS 11, azóta pedig több kisebb-nagyobb frissítéscsomag is érkezett. Lássuk, mi változott, miért érdemes frissítened!

Mielőtt az elmúlt hetek iOS 11 problémái miatt a címet és leadet olvasván máris elkattintanál, várj még egy pillanatot. Sok újdonságot hozott ugyanis a tvOS 11, az újabb változatai pedig fontos biztonsági réseket foltoznak. Emellett nem csorbult a sebesség, stabil maradt a rendszer, szóval az új funkciókat élvezve zökkenőmentesen használhatjuk továbbra is az Apple TV-t.

tvOS 11

A 4K és HDR funkciókon kívül a most következő újdonságok mindegyike elérhető 4. generációs Apple TV-re is.

Egy főképernyős mód

Ha egy háztartásban több Apple TV is használatban van, akkor szinkronizálhatjuk tartalmukat, ahogy több azonos fiókhoz tartozó iOS eszközét is. Így akár a nappaliban, akár a hálóban szeretnénk tévézni, mindig ugyanaz a főképernyő fogad majd minket. Ehhez a Beállítások > Fiókok > iCloud > Egy főképernyő menüpontot kell aktiválni.

Automatikus megjelenés

A tvOS 10-ben megjelent a sötét felhasználói felület. Mindenki máskor szeret tévézni, elalvás előtt vagy inkább nappal: az Apple TV automatikusan napszakhoz alkalmazkodik mostantól. A Beállítások > Általános > Megjelenés menüpontból választhatjuk ki, hogy a világos, a sötét, vagy az automatikus megjelenítést szeretnénk használni. Utóbbiban semmi varázslat nincsen, helyzetünkből tudja az eszköz, hogy mikor kel és nyugszik a nap, ehhez igazítja a megjelenést.

AirPods

Hasznos eszköz, de nem mindenhez. Vagy mégis? Az AirPods-t most már az Apple TV is támogatja, ami szuper lehetőség azoknak, akik késő este csendben szeretnének tévézni. A párosítás ugyanolyan egyszerű, mint iPhone-on, nincs vacakolás.

tvOS 11.1

A rendszer néhány napja elérhető legfrissebb változata semmi újdonságot nem hozott, azonban mindenkinek ajánlott letöltenie, hiszen az Apple befoltozta a WPA2 Wi-Fi szabvány sebezhetőségeit. Ez a probléma minden eszközt érint egyébként, ezért érdemes iPhone-on, Apple Watch-on és Macen is a legfrissebb szoftververzióra frissíteni a biztonság kedvéért.

tvOS 11.2 béta

Bár ez a frissítés még béta fázisban van, de megoldja majd az Apple TV 4K eddigi legnagyobb problémáját. Ugyanis az, hogy az új Apple TV már 4K képes, önmagában nem sokat árul el: 4x annyi képpontot nézhetünk mint eddig, ugyanakkora területen. Ha ez a négy pont egymás mellett ugyanolyan színnel világít, akkor közelről nézve részletgazdagabb a kép, viszont távolabbról aligha.

Ezért az Apple TV 4K támogatja a HDR10 és Dolby Vision színmegjelenítéseket. Előbbi színcsatornánként 10 biten tárol információkat, míg utóbbi 12 biten tárolja a vörös, a kék és a zöld színeket külön-külön. Ez a HDR10-nél nyolcszor több színt jelent, ennyivel részletgazdagabb a kép.

Csakhogy ezek megjelenítésére nem minden tévé képes, vagy nem ugyanakkora képfrissítés párosítással. Például bizonyos tavalyi LG OLED tévék esetén fordulhat az elő, hogy a tévé 60Hz-es frissítést támogat HDR10 mellett, míg a Dolby Vision megjelenés csak fele ekkora rátával érhető el.

Ekkor az Apple TV 4K automatikusan a rosszabb színbeállításokat választja a magasabb képfrissítés oltárán. Az Apple eddig ezt azzal indokolta, hogy szerintük fontosabb a fluidabb megjelenés, mint a részletgazdagabb kép, és nem bízta a felhasználókra a választást. Ennek hamarosan vége, a frissítés után az adott tartalomhoz megfelelő képfrissítést és dinamika tartományt állíthatunk majd be automatikusan. Így mindig a lehető legjobb minőségben nézhetünk majd filmeket vagy játszhatunk játékokat.

Egyebek

A tvOS 11 óta a fejlesztőknek már nem csak 200 MB áll a rendelkezésükre egy-egy alkalmazásnál. Ezt az Apple kitolta 4 GB-ig, ami változásokat hozhat az elérhető Apple TV appok tekintetében. Emellett az Apple TV az AirPlay 2-t is támogatni fogja, valószínűleg a HomePod megjelenésével egy időben válik majd elérhetővé az új képtükrözés.

Hogyan frissíts?

  1. Nyisd meg a Beállításokat
  2. Keresd a Rendszer, majd a Szoftverfrissítések menüpontot
  3. Nyomj a Szoftverfrissítés opcióra vagy kapcsold be az Automatikus frissítést
iPad Ajánlat

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!