retina_imac_cover

Gyorsabb az 5K iMac, mint az alap Mac Pro

#TESZTEK
2014. 10. 22.
Megérkeztek az első Retina kijelzős iMac tesztek, amikből kiderül, hogy igencsak fürge lett az új gép, akár még a nála jóval drágább Mac Prónál is gyorsabb, pedig az iMac árában benne van egy 5K Retina kijelző is.

A Primatelabs jóvoltából most megnézhetjük a Retina kijelzős iMac Geekbench pontszámokat, összehasonlítva a régebbi iMac-ekkel, és a tavaly megjelent Mac Prókkal.

Íme a régi és az új iMac pontszámok:

retina-imac-64bit-october-2014-singlecore retina-imac-64bit-october-2014-multicore

A Core i5 Retina kijelzős iMac valamivel gyorsabb mint a korábbi iMac-ek, és hozzák a korábbi iMac-ek i7-es egymagos teljesítményét. Az i7-es processzorral viszont az új Retina kijelzős iMac, az összes korábbi iMac modellt maga mögé utasítja, 15 százalékkal gyorsabb egymagos, és 10 százalékkal gyorsabb többmagos számításokban. Persze ez nem is csoda, hiszen egy újabb és erősebb iMac-ről beszélünk.

Nagyon érdekes viszont, hogy a Mac Prókkal összehasolítva sincs semmi szégyenkeznivalója a Retina kijelzős iMac-nek, sőt…

retina-imac-macpro-64bit-october-2014-singlecore retina-imac-macpro-64bit-october-2014-multicore

Ahogy az a fenti grafikonokon is látszik, egymagos számításokban az összes Mac Prót maga mögé utasítja az új iMac, de több magos számításokban is megveri a négymagos alap Mac Prót.

A fenti tesztek alapján nem kérdés, hogy melyik gépet választanánk. Az alap Mac Pro 989 000 forintba kerül, a Retina kijelzős iMac pedig 849 000 forintba, viszont az iMachez kapunk egy 27 hüvelykes 5K kijelzőt is. Ha Mac Próhoz szeretnénk egy 4K Sharp kijelzőt, akkor már több mint 2 millió forintnál tartunk. Ha a Retina kijelzős iMac-be kérünk 4GHz-es i7 processzort, 32 GB memóriát, 1 TB-os SSD-t, és a legerősebb Radeon videokártyát, akkor sem tudjuk feljebb tornászni a végső árat 1 427 000 forintnál.

Persze az 1,4 milliós ár is rengeteg pénz, de ha összehasonlítjuk a teljesítményt a Mac Próval, és hozzáadjuk az elképesztő felbontású monitort is, ebben az esetben nem kérdés, hogy az iMac igencsak jó ár-teljesítmény mutatókkal rendelkezik.

Alig várjuk, hogy mi is letesztelhessük az új iMacet, és legfőképp megtekinthessük, mit tud a Retina kijelző ekkora méretben. Szerencsére hamarosan megérkezik hozzánk is az első Retina kijelzős iMac, így mi is megoszthatjuk majd a tapasztalatainkat és az élményeinket.