samsun_g

Hatalmasat zuhant a Samsung

#HÍREK
2014. 07. 11.
Hatalmasat zuhant az Apple egyik legnagyobb konkurense a Samsung nyeresége. Az ok: a Samsung Electronics mobil részlege, és azon belül a gyenge Galaxy S5 eladások.

A Samsung pénzügyi igazgatója figyelmeztetést tett közzé melyben jelezte, hogy a cég második negyedéves nyeresége “nem alakul túl jól”. Ami azt illeti ez enyhe kifejezés, ugyanis a Samsung profitja 26 százalékot csökken az előző évhez viszonyítva.

A csökkenő nyereség oka, az okostelefonok iránti jelentősen lecsökkent kereslet, és a vártnál rosszabbul alakuló nemrég bemutatott Galaxy S5 csúcsmodell eladások.

Ahogyan azt a lassú Galaxy S5 eladásokból is látjuk, a vásárlók lojalitása a márka felé jelentősen csökkent.

Mondta el Lee Min-hee, az I’M Investment & Securities Co szakértője, a Samsung Electronics mobil divízióját felelőssé téve a gyenge negyedéves eredményekért.

A Samsung kénytelen volt rengeteget költeni marketingre, hogy kisöpörje a megmaradt alsó kategóriás Androidos mobiljait, ráadásul a jövőben megjelenő Android One projekt sem segíti őket az olcsó okosmobilok piacán.

Sokan bíztak a Galaxy S5 sikerében is, de az S5 eladásai messze alulmúlták a várakozásokat.

Elemzők szerint az Apple iPhone 6 pletykák is állhatnak az S5 sikertelensége mögött, ugyanis a legtöbb potenciális vásárló, az Apple nagyobb kijelzős készülékére vár, ami gyakorlatilag egészen biztosan 4.7 hüvelykes kijelzővel érkezik szeptemberben.

A gyenge okostelefon eladásai miatt, a Samsung egyéb üzletágai is jelentősen zuhantak. Ilyen volt például a kijelző gyártó divízió is.

A Samsung mindössze 79 millió darab okostelefont szállított le a második negyedévben, szemben az előző év 89 millió darabjával. Ebben a számban természetesen az olcsó modellek is benne vannak. Viszonyításképp az Apple ugyanebben az időszakban, becslések szerint nagyjából 40 millió darab iPhone-t értékesített, viszont az iPhone-ok mindegyike a felső árkategóriába tartozik, még az iPhone 4s is.

A jelenlegi csökkenő trend, egymás után a harmadik olyan negyedéve a gyártónak amikor kevesebb profitot ért el, mint egy évvel korábban.

Forrás: Yonhap News