Valami ehhez hasonló megjelenésre számíthatunk a maces Siri esetében.

Idén jöhet Siri OS X-re

#HÍREK
2016. 02. 24.
Az Apple személyi asszisztense, Siri, először 2011-ben jelent meg az iPhone 4s-en. Azóta iOS mellett watchOS-re és tvOS-re is megjelent, egy kivétel azonban akadt: a jó öreg OS X. Úgy tűnik, ezt a hiányt idén pótolja az Apple az asztali operációs rendszer 10.12-es verziójában.

Mark Gurman értesülései szerint már 2012 óta teszteli az Apple cégen belül az OS X-es Sirit, és most jutottak el odáig, hogy a nagyközönség számára is elérhető szolgáltatásként mutassák be. A kezelőfelület természetesen szokás szerint letisztult lesz, a források szerint a fenti menubarba kapunk majd egy ikont a Spotlight mellé, de egy tetszőleges gyorsbillentyűt is beállíthatunk neki. A gomb megnyomásával egy áttetsző sötét háttéren jelennének meg az iOS 9-ben bemutatkozó hanghullámok.

Az új funkciót várhatóan a következő esedékes fejlesztői konferencián, vagyis az idén júniusban megrendezésre kerülő WWDC-n mutatná be először az Apple. Ha minden a szokásos rendben zajlik, akkor ez azt jelentheti, hogy szeptember-október tájékán érkezhet a végleges verzió az OS X 10.12-ből, ami jelenleg állítólag „Fuji” kódnéven fut – persze a hivatalos neve nagy valószínűséggel ismét egy kaliforniai földrajzi hely lesz majd.

cover_siri

A Hey Siri ugyanúgy működne mint az iPhone 6s előtt, vagyis ha hordozható Macet használunk, akkor töltőn kell lennie a gépnek (asztali Mac esetében valószínűleg mindig aktív lesz ez a funkció). A beállítást ugyanúgy első indításkor ejthetjük majd meg mint ahogyan azt az iOS esetében megszokhattuk. A Sirin kívül állítólag sok látványos újdonságra nem érdemes készülni, picit csiszolgatnak-csinosítgatnak a kezelőfelületen, de elsősorban a „motorháztető alatti” fejlesztésekre koncentrálnak az Apple mérnökei.

Az sajnos nem derült ki a 9to5Mac értesüléseiből, hogy a Macekre terjeszkedő Siri vajon új nyelveket is jelent-e. Legutóbb akkor reménykedtünk benne, hogy esetleg végre magyarul is megtanul a virtuális személyi asszisztens, amikor az Apple Watch közel-keleti debütálásának apropóján belekerült az arab nyelv. Végül aztán csalódnunk kellett, mert ugyan a diktálás már régóta elérhető magyarul is az iOS-ben (és az Apple Watch-on is), Siri továbbra sem beszéli az anyanyelvünket.

Forrás: 9to5Mac.